Paramount dansehall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Paramount Ballroom var den største dansehallen i Shanghai fra 1933 og frem til kommunistene grep makten i Kina i 1949. Den var i sine velmaktsdager det mest luksuriøse og berømte danseetablissementene i hele Det fjerne østen.

Beliggenheten var på hjørnet mellom Yuyuan- og Wanhangdu-gatene (den siste den gang kjent som Jessfield Road), nå i distriktet Jing'an.

Det ble bygget i 1932 av en gruppe kinesiske bankfolk og var tegnet i Art deco-arkitektur av arkitekten Yang Xiqiu. Stedet ble et yndet sted for Shanghais rike elite. Stedet hadde full airconditioning, noe som var en stor luksus i 1930-årene, slik at temperaturen innendørs var på rundt 20 grader året rundt. Første etasje hadde lobby, kjøkken og butikker, annen etasje hadde dansehall og banketthall, og tredje etasje var hotell.

Driften ble overlatt til en franskmann. Han ansatte imidlertid ikke nok vakter, og alle gjestene måtte passe på sine partnere. Inngangspengene var også svært høye. De opprinnelige eiere gikk bankerott i 1936; året etter leide noen unge og vakre damer stedet, overtok driften og introduserte taxidansere. Tilstrømningen tok seg kraftig opp. Alt var glitter og moderne stas, med vakre taxidanserinner og et filippinsk jazzband. Stedets renomme sank imidlertid etterhvert, ettersom mange av dansepikene der stod til disposisjon også for annet. Kinesiske playboys frekventerte stedet for å plukke opp prostituerte.

Under den japanske okkupasjon sank Paramount hen til et sted der det ryktes at spioner og landssvikere slagget av og gjorde ugagn.

I 1941 ble dansepiken Chen Manli skutt og drept der, – noen mente at den patriotiske danserinnen hadde nektet å la seg by opp av en japanske offiser og at han derfor leide en drapsmann for å ta seg av henne, andre mente at hun ble skutt fordi hun var spion.

I 1954 omgjorde kommunistene Paramount til kino – Hongdukinoen – , der det ble vist maoistiske propagandafilmer. Som en følge av kulturrevolusjonen ble bygningen forsømt.

I 2001 investerte taiwankinesiske investorer i stedet og gjenåpnet stedet langt på vei i dets opprinnelige glamorøse stand, med dekor i rødt og gull. I desember 2006 kunngjorde de taiwanske eiere at stedet tapte penger, og man ville omgjøre det til diskotek. Men ballrommet, som nå var i fjerde etasje, ble bevart i gammel stil.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]