Papirtiger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Papirtiger (opprinnelig fra kinesisk: forenklet kinesisk: 紙老虎; tradisjonell kinesisk: 紙老虎, pinyin: Zhǐlǎohǔ) er et uttrykk fra kinesisk om noe/noen som synes så truende som en tiger, men som i virkeligheten er harmløst. Det benyttes i mange overførte betydninger.

Tidlig bruk i Kina[rediger | rediger kilde]

Begrepet er svært gammelt innen det kinesiske språk. Det benyttes for eksempel i 1300-tallsromanen Fortellinger fra myrlandet.

Når begrepet først ble introdusert i et vestlig språk, er det delte meninger om. Men det gjenfinnes i alle fall som en ordforklaring såpass tidlig som i 1836, i et verk av sinologen og kolonipolitikeren John Francis Davis.[1]

Mao Zedongs bruk av begrepet[rediger | rediger kilde]

Uttrykket ble popularisert utenfor Kina etter at Mao Zedong erklærte i 1946 at «alle reaksjonære» var papirtigre. I Maos lille røde, som kom i 1960-årene og som var sitater fra tidligere taler og skrifter, heter det: «Imperialismen og alle reaksjonære er papirtigre». (一切反动派都是纸老虎。 Pinyin: Yīqiè fǎndòngpài doū shì zhǐ lǎohǔ.)

Mao Zedongs taler og utsagn ble i stadig økende grad oversatt, og Mao benyttet uttrykket om stadig nye størrelser. I et intervju med den amerikanske journalist Anna Louise Strong i 1956 brukte Mao Zedong uttrykket for å beskrive USA.

In appearance it is very powerful but in reality it is nothing to be afraid of; it is a paper tiger. Outwardly a tiger, it is made of paper, unable to withstand the wind and the rain. I believe the United States is nothing but a paper tiger.[2]

Mao Zedong

Men Mao var ikke konsekvent: Når han tilla papirtigeregenskapen til alt fra kinesiske keisere til Hitler og USA betød ikke det at han mente at de var helt ufarlige:

Liksom det inte finns något enda ting i världen som icke har en dubbel natur (detta är lagen om motsatsernas enhet) så har imperialismen och alla reaktionärer en dubbel natur — de är samtidigt riktiga tigrar och papperstigrar.[3]

Mao Zedong (Tale til politbyrået, 1958)

Senere allmenn bruk av begrepet[rediger | rediger kilde]

I politikkens verden har uttrykket stedvis blitt overtatt med en noe annen betydning. Noen politiske institusjoner eller internasjonale organisasjoner kan omtales nedsettende som papirtigre, kanskje fordi de har henfalt til en rent byråkratisk eksistens uten politisk mandat til å sette ut sine planer i handling. Det kan også dreie seg om avtaler eller manifester som uttrykkelig er ikke-bindende, eller som ikke ledsages av handingsplaner eller som det på annet vis ikke ligger handlingsvilje bak.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ John Francis Davis, John Francis (1836). The Chinese: A General Description of the Empire of China and Its Inhabitants. 2. London: C. Knight, 1836, s. 163. OCLC 5720352. http://books.google.com/books?id=C8JJAAAAIAAJ. «Some of the ordinary expressions of the Chinese are pointed and sarcastic enough. A blustering, harmless fellow they call 'a paper tiger.'»
  2. ^ Mao Tse-tung, U.S. Imperialism is a Paper Tiger
  3. ^ Fra Citat ur ordförande Mao Tse-tungs verk, Danelius, Göteborg 1967. Oversatt av Nils G. og Marika Holmberg.