Hopp til innhold

Panorama

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Panoramaeksempel
Eksempel på panorama ved landskap

Panorama (panoramafotografering) er en fototeknikk hvor man tar flere bilder og setter dem sammen side ved side for å se et større utsnitt (på engelsk: FOV = Field of view). Panoramafotografiet kan ses på et bilde - akkurat som man ser det på f.eks. en silhouette skyline fra New York City. Panorama kan også ses interaktivt på en hjemmeside (360 graders panoramafotografering). Sistnevnte er spennende hvis man gjerne vil vise en virksomhet eller attraksjon. Det er akkurat som å være der selv.

Google bruker teknologien i sin Google Streetview. Her foregår navigasjonen mellom bilder med pil som man klikker på. Google har også lansert en versjon spesielt til virksomheter - Google Business View. Her kan man bevege seg rundt i virksomheten og la seg inspirere.

Der er andre alternativer hvor panoramaet er 360ºx180º og navigeringen er mer flytende. Her kan man fototeknisk fjerne bildet av stativet som kameraet står på (nadir shot). På den måten økes illusjonen av å sveve i lokalet og se seg omkring.

Hvilket kamera skal man bruke?

[rediger | rediger kilde]

Alle kameraer kan brukes til å ta panoramafotografier med, men med kortere brennvidder (mer vidvinkel) blir antallet bilder som skal settes sammen færre. Med et fiskeøyeobjektiv med en brennvidde på 8 mm skal det ca. fire bilder til for å få hele horisonten med. Med et alminnelig point-and-shoot kamera skal det kanskje 12 bilder til for det samme. Kameraet skal stå på et stativ for å få den beste kvaliteten.

De fleste smartphones i dag kan lage panoramabilder ved at man beveger seg rolig rundt.

Hvordan settes bildene sammen?

[rediger | rediger kilde]

Hvis man bruker et alminnelig kamera skal man bruke et program til å sette bildene sammen (som på engelsk kalles «stitching»). Hvis man lager et 360x180º panorama vil man ha et bilde som er gjenkjennelig, men topp og bunn er forvrengt. Hvis man setter dette panoramaet inn i et spesielt program vil programmet dele bildet opp i mindre biter og presentere det som før beskrevet.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]