Pang Tong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pang Tong
En illustrasjon av Páng Tǒng fra Qing-dynastiet
Født179Rediger på Wikidata
Xiangfan
Død214Rediger på Wikidata
Guanghan
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
SøskenPang Lin
BarnPang Hong
NasjonalitetØstre Han-dynasti

Páng Tǒng (tradisjonell kinesisk: 龐統; forenklet kinesisk: 庞统; 179-214), stilnavn Shìyuán (士元), var en kinesisk militær rådgiver for Liu Bei på slutten av Han-dynastiet og forspillet til de tre rikers tid i Kinas historie. Han ble kalt Den unge føniks (鳯雛; Fèngchú) av sin onkel Pang Degong på grunn av sitt stygge utseende men store dyktighet og talent (slik som den unge føniksen er veldig stygg, men vokser opp og blir en vakker og legendarisk skapning). Páng Tǒng ble berømt etter at han møtte den lærte Sima Hui, som regnet ham for å være et av de største talentene i Jingnan-provinsen etter å ha snakket sammen med ham én dag.

Páng Tǒng ble drept av fiendens piler under beleiringen av Luocheng i 214, under Liu Beis erobring av Yizhou, 36 år gammel.

I Ming-romanen Beretningen om de tre kongedømmer skrevet av Luo Guanzhong, blir Páng Tǒng sammenlignet med Zhuge Liang (Den sovende dragen), og Sima Hui sier til Liu Bei at om han kan rekruttere enten Den sovende dragen eller Den unge føniks kan han skape fred i verden. Liu Bei rekrutterer først Zhuge og siden Páng, som riktignok dør bare noen år senere.