Paavo Ruotsalainen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paavo Ruotsalainen
FødtPåhl Henrik Ruotsalainen
9. juli 1777[1][2]Rediger på Wikidata
Lapinlahti
Død27. jan. 1852[2]Rediger på Wikidata (74 år)
Nilsiä
BeskjeftigelseBonde Rediger på Wikidata
NasjonalitetFinland
GravlagtNilsiä

Påhl Henrik Ruotsalainen (født 9. juni 1777 i Lapinlax i Finland, død 27. januar 1852 i Nilsiä), også kalt Ukko-Paavo og Löyhkä-Paavo, var en finsk vekkelsespredikant.

Ruotsalainen var født som sønn av en bonde, og følte allerede i sin ungdom anger over sine synder da han leste i Bibelen. Først i 1799 fikk han fred etter et besøk hos smeden Jakob Högman i Laukas nær Jyväskylä. Etter dette arbeidet han i sin hjemtrakt som preker og samlet omkring seg en vekkelsesbevegelse som han ble lederen av. I 1822 kom han i kontakt med Henrik Renqvist, men kom ikke til enighet med ham. I 1834 fant han likesinnede i vekkelsesbevegelsene til Niilo Kustaa Malmberg og Jonas Lagus i Mellersta Österbotten. Etter dette ble vekkelsene i Savolax og Österbotten slått sammen, og Ruotsalainen ble hele vekkelsens lederskikkelse.

Ruotsalainen betonet personliv livskontakt med Kristus, og anså at man i konkurranser skulle overlate sin sjel til Kristi nåde. Av hans vekkelsesbevegelse ble det utviklet en maktfaktor som på en dyptgående måte påvirket den finske lutherske kirken, dens forkynnelse og religion.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Biografiskt lexikon för Finland, «Paavo Ruotsalainen», Biografisk leksikon for Finland ID 4812-1416928957418[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Ökumenisches Heiligenlexikon, Ökumenisches Heiligenlexikon ID P/Paavo_Ruotsalainen.html[Hentet fra Wikidata]