Pål Stenstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pål Stenstad
Født11. mai 1961Rediger på Wikidata (62 år)
BeskjeftigelseVarsler Rediger på Wikidata

Pål Stenstad (født 11. mai 1961 i Porsgrunn) er en utdannet og sertifisert NDT-operatør. I 2007 varslet han ledelsen ved virksomheten i Norweld Control Service AS om at ansatte og avdelingen han var ansatt i, ikke fulgte rutiner og forskrifter for kontroll av sveiseskjøter og rør og behandling av radioaktive isotoper. Pål Stenstad er den første varsleren som har fått domstolenes anerkjennelse og beskyttelse som varsler, i tråd med det nye varslervernet i arbeidsmiljøloven av januar 2007.

Nordweld-saken[rediger | rediger kilde]

Norweld Control Service AS er et selskap som tilbyr såkalt NDT-kontroll av styrken i ulike materialer, som rør i bakken, sveiseskjøter, koblinger og liknende. Blant testmetodene er industriell radiografi og kontroll av sveisearbeider på rør og konstruksjoner. Stenstad varslet om at kollegaer ved en rekke tilfeller ikke fulgte forskriftene og ikke gjennomførte de testene de var betalt for å utføre.[1] Systematisk ble kontrollene mangelfullt utført og i enkelte tilfeller ble kontrollene aldri utført.[2] I tillegg avdekket han at bruk, oppbevaring og transport av radioaktive isotoper for røntgenfotografering av rør ble foretatt på måter som satte befolkningen i fare for store stråledoser.

Kontroll- og sertifiseringsorganet Force Technology Certification (FTC) skrev i en granskningsrapport av 30. juni 2010: [3] «FTC mener på basis av de foretatte undersøkelser at NCS gjennom sitt avdelingskontor i Oslo har drevet med graverende juks i faget. Det er avdekket en dårlig faglig kompetanse samt en svært dårlig faglig etikk.»

Statens strålevern har kritisert Norwelds internkontrollsystem for ikke å inneholde instruks for operatører av røntgenutstyret. Tilsynet kritiserte lagringen av de radioaktive isotopene og at ingen ved avdelingen hadde tilstrekkelig sertifisering nødvendig for å transportere radioaktive isotoper.

Prosessen mot Stenstad[rediger | rediger kilde]

Etter varslingen opplevde Stenstad ledelse og kollegaer ved osloavdelingen startet trakassering og mobbing. Han ble kalt idiot og regelrytter, han ble grovt trakassert og truet med oppsigelse. Til slutt ble Stenstad sykmeldt. Han gikk senere til sak mot bedriften og krevde 500 000 kroner i erstatning. Han fikk ikke medhold i tingretten. Men da saken kom opp for lagmannsretten i 2009 vant han.[4] Han ble tilkjent en erstatning på 100 000 kroner, pluss 87 000 kroner i tapt arbeidsfortjeneste.

Lagmannsretten sier at Stenstad varslet lojalt, og viser til at mange av de kritikkverdige forholdene senere er blitt dokumentert både i intern kontroll, av Statens strålevern og av Arbeidstilsynet.

Stenstad har selv gitt uttrykk for at saken viser at Arbeidsmiljølovens vern av varslere er utilstrekkelig[5], og at dommen i saken viser at varslere risikerer å lide store økonomiske tap når erstatningsbeløpet i saken ikke på langt nær dekker de tap og kostnader han har hatt i saken. Stenstad mener, i likhet med Kari Breirem, at varslerne behøver et «varslertilsyn».[6]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Frifagbevegelse: Røntgenvarsleren «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 11. november 2010. Besøkt 7. januar 2011. 
  2. ^ Romerikes Blad: Må grave opp flyplassen http://www.rb.no/lokale_nyheter/article5312976.ece
  3. ^ Force Technology rapport 30. juni 2010 http://www.scribd.com/doc/47009040/Force-Technology-Certification-AS-report-dated-June-30th-2010
  4. ^ E24: Varsler vant fram i retten http://e24.no/lov-og-rett/article3315035.ece
  5. ^ Aftenposten: – Varslerparagrafen virker ikke, mener varsler http://www.aftenposten.no/jobb/article3680828.ece
  6. ^ Aftenposten: Støtte til "varslertilsyn" http://www.aftenposten.no/jobb/article3690359.ece

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]