Overfladisk fascie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Ovefladisk fascie
Latinfascia superficialis
Gray'ssubject #104 377

Overfladisk fascie (latin: fascia superficialis) finnes i underhuden i de fleste deler av kroppen, blandet sammen med det retikulære laget i lærhuden.[1] Den finnes på ansiktet, over den øvre delen av musculus sternocleidomastoideus, på nakken og oppå sternum.[2] Overfladisk fascie er i hovedsak løst areolar bindevev og adipose og er den hinnen som primært bestemmer kroppens form.

I tillegg til sin tilstedeværelse under huden, omgir denne typen fascie organer og kjertler, nevrovaskulære bunter, og den finnes på mange andre steder hvor den fyller opp tomrom. Overfladisk fascie fungerer som et lagringsmedium for fett og vann; som en passasjevei for lymfeårer, nerver og blodkar; og som en beskyttende hinne med funksjonalitet som «støtdemping» og isolasjon.[3] Overfladisk fascie i øyelokkene, ørene, scrotum, penis og klitoris inneholder ikke fett.[4]

På grunn av sine viskoelastiske egenskaper kan overfladisk fascie strekkes for å tilpasse seg akkumulasjonen av fettvev som følger med både ordinær og prenatal vektøkning. Etter graviditet og vekttap går den overfladiske fascien sakte men sikkert tilbake til sin opprinnelige spenningsnivå.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skandalakis, John E. (2002). Surgical Anatomy and Technique, 2nd Ed. Atlanta, GA: Springer. s. 1–2. ISBN 0-38798-752-5. 
  2. ^ Paoletti, Serge (2006). The Fasciae: Anatomy, Dysfunction & Treatment. Seattle, WA: Eastland Press. s. 23–24. ISBN 0-939616-53-X. 
  3. ^ Hedley, Gil (2005). The Integral Anatomy Series Vol. 1: Skin and Superficial fascia (DVD). Integral Anatomy Productions. Besøkt 17. juli 2006. 
  4. ^ Norman Eizenberg, General Anatomy:Principles and Applications (2008), s. 70.