Hopp til innhold

Otoskop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stativ fra Welch Allyn med transformator som strømforsyning med oftalmoskop til venstre og otoskop til høyre.
Otoskop - Otoskop (center)

Otoskop (av gr. oto, som angår øret, og gr. skopein, undersøke) er et medisinsk instrument som brukes til å undersøke øret. Gjennom instrumentet kan en få oversikt over øregangen og trommehinnen.

På eldre otoskop er det en liten lyspære som kan sees i otoskopet og kan sperre noe for utsikten. I nyere otoskop benyttes en bunt glassfibre som fører lys fra en pære nede i festet av otoskopet til åpningen av otoskopet slik at lys kommer fremover rundt fra alle retninger rundt synsretningen og belyser alle deler av øregangen og trommehinnen.

Vanligvis settes en engangs, plast øretube foran på otoskopet. Etterpå kastes øretuben og man slipper vaske otoskopet for eventuell ørevoks. Det finnes øretuber for barn med åpning på øretuben på 2,5 mm diameter og for voksne med åpning på 4 mm.

De fleste otoskop kan ved hjelp av en påsatt gummiballong blåse luft inn i øregangen slik at legen kan få undersøkt bevegelighet av trommehinnen.

Serøs otitt er en tilstand der øretrompeten er tett og luft i mellomøret er sugd opp og erstattet av væske. Med vann på innsiden av trommehinnen vil den ikke bevege seg ved trykkvariasjon.

Undersøking av øret med dette instrumentet blir kalt otoskopi. Instrumentet blir ofte levert samnen med et oftalmoskop, et instrument for undersøking av øyet, da disse to instrumentene kan benytte det samme håndtaket. Begge benytter en liten spesialpære som lyskilde.

For legekofferter leveres et etui med ett otoskop, ett oftalmoskop og ett håndtak med batteri. For legekontor leveres et veggstativ med transformator, to håndtak med kabel med otoskop i det ene og oftalmoskop i det andre. Både på batterihåndtaket og veggstativet er det regulering for å variere spenning og lysmengde i otoskop og oftalmoskop.

På det norske markedet dominerer varemerkene Welch Allyn og Heine dette markedet.

Autoritetsdata