Oslo fotokunstskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Oslo Fotokunstskole er en statsstøttet kunstskole som underviser i fotografi og film. Skolen ble grunnlagt i 1989 av Emil Fedida som en malerskole, DMN Kunstskole, og i 1994 startet han også linje for Fotografi. Malerlinjen ble nedlagt i 1996. Fedida arbeidet som rektor til 2004. I 2004 overtok Hanne Sophie Claussen som rektor, og har siden 2016 også drevet skolen. I 2019 startet hun en film og videolinje. Skolen har statlig godkjenning.

Fotoutdanningen går over to år. Første året legges det vekt på billedforståelse med utforsking av forskjellige fotografiske/kunstneriske sjangre, kunsthistorie med vekt på fotografiet og teknikkundervisning med vekt på analoge teknikker som sort/hvitt mørkerom, fargemørkerom, filmfremkalling, kamerateknikk og eksperimentelle analogiske prosesser. Andre året dykker en videre inn i kunstneriske og fotografiske prosesser, og teknikken dreier seg her om det digitale, video og bokprosjekt. Andre året vektlegger i større grad at studentene skal veiledes i, og opparbeide selvstendighet til å definere egne prosjekter.

Filmutdanningen er et-årig og legger vekt på at studenten skal prøve seg i ulike sjangere, i ulike roller ved en filmproduksjon, samt tilegne seg kunnskap om tekniske ferdigheter. Det vektlegges også her at studentene skal finne sin "stemme" og komme tettere på hvor de selv kan plassere seg i mediet. Studiet legger vekt på eksperimentelle sider ved film og video.

Skolen tilbyr også et deltidsstudium på kveldstid for begge linjer, hvor man kan ta første året over to år.

Skolen fungerer for mange som et springbrett til høyere utdanning innen foto, film og/eller kunst.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]