Optiker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Optikere er autoriserte helsepersonell som undersøker øyne og syn. Optikernes hovedoppgave er å korrigere og behandle synsfeil med briller, kontaktlinser eller synstrening.[1] Optikere er en del av førstelinjehelsetjenesten innenfor syn og øyehelse.

Ved tegn til sykdom eller skade, henvises det primært til øyelege eller fastlege. Optikere samarbeider med andre yrkesgrupper om tilrettelegging, opplæring og rehabilitering. Internasjonalt brukes yrkestittelen optometrist.

Optikere i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er optiker autorisert helsepersonell og tittelen er beskyttet. Søknad om autorisasjon som optiker må derfor sendes Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK). Autorisasjonen skal sikre at optikeren har de nødvendige kvalifikasjoner for yrket. Denne varer til vedkommende fyller 75 år. Om man vil arbeide som optiker etter fylte 75 år, må man søke om lisens.

Personer med utenlandsk optikerutdannelse kan søke om lisens for å arbeide som optiker i Norge. Utdannelsen vil da bli vurdert i forhold til norsk utdannelse. Optikerutdanning fra nordiske land er likestilt med norsk utdanning, og utdanning fra EØS-land vil også medføre forenklet behandling ved søknad om autorisasjon. Hovedregelen er at utdanning fra andre land ikke skal være vesentlig forskjellig i forhold til norsk optometriutdanning.

Det er muligheter for en rekke spesialiseringer innen faget utover grunnutdannelsen. Mange optikere har i dag tilgang på bruk av diagnostiske øyedråper, noe som gir mulighet for utvidede undersøkelsesmetoder. Optikere arbeider i førstelinjetjenesten for øyehelse i Norge, og er en viktig yrkesgruppe for å oppdage øyelidelser som krever oppfølging hos lege eller øyelege.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

I Norge utdannes optikere ved Universitetet i Sørøst-Norge, avdeling Kongsberg. Utdannelsen innen optometri er en treårig bachelor, med Kongsberg som eneste studiested i Norge. Opptakskrav er generell studiekompetanse.

Universitetet tilbyr også kurs og etterutdanning for optikere. Det er blant annet tilbud om mastergrad innen Optometri og Synsvitenskap[2], og Synspedagogikk og Synsrehabilitering[3].

Skolen har samarbeidsavtaler med flere utdanningssteder for optikere i andre land: Pennsylvania College of Optometry (PCO) i USA, University of Manchester, Bradford University, City University i London, University of Cardiff og Glasgow Caledonian University.

Jobbmuligheter[rediger | rediger kilde]

Jobbmulighetene for optikere er gode. De fleste arbeider i privat praksis i optikerforretninger, hvor synsundersøkelser utgjør en stor del av de daglige arbeidsoppgavene. Optikere jobber også i det offentlige på hjelpemiddelsentraler og på sykehus.

Butikkjeder[rediger | rediger kilde]

Disse kjedene har butikker på mange steder i Norge:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «optiker – Store medisinske leksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 7. mai 2017. 
  2. ^ «Master i optometri og synsvitenskap». Universitetet i Sørøst-Norge (norsk). Besøkt 4. mars 2019. 
  3. ^ «Master i synspedagogikk og synsrehabilitering». Universitetet i Sørøst-Norge (norsk). Besøkt 4. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]