Optiker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Optikere undersøker øyne og syn, og behandler synsfeil med briller, kontaktlinser eller synstrening.[1] Optikere er en del av førstelinjehelsetjenesten innenfor syn og øyehelse.

Det enkleste og vanligste er riktig tilpassede briller og/eller kontaktlinser. Ved tegn til sykdom eller skade, henvises det primært til øyelege eller fastlege. Optikere samarbeider med andre yrkesgrupper om tilrettelegging, opplæring og rehabilitering. Internasjonalt brukes yrkestittelen optometrist.

Optikere i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er optiker autorisert helsepersonell og tittelen er beskyttet. Søknad om autorisasjon som optiker må derfor sendes Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK). Autorisasjonen skal sikre at optikeren har de nødvendige kvalifikasjoner for yrket. Denne varer til vedkommende fyller 75 år. Om man vil arbeide som optiker etter fylte 75 år, må man søke om lisens.

Personer med utenlandsk optikerutdannelse kan søke om lisens for å arbeide som optiker i Norge. Utdannelsen vil da bli vurdert i forhold til norsk utdannelse. Optikerutdanning fra nordiske land er likestilt med norsk utdanning, og utdanning fra EØS-land vil også medføre forenklet behandling ved søknad om autorisasjon. Hovedregelen er at utdanning fra andre land ikke skal være vesentlig forskjellig i forhold til norsk optometriutdanning.

Det er muligheter for en rekke spesialiseringer innen faget utover grunnutdannelsen. Mange optikere har i dag tilgang på bruk av diagnostiske øyedråper, noe som gir mulighet for utvidede undersøkelsesmetoder. Optikere arbeider i førstelinjetjenesten for øyehelse i Norge, og vil er en viktig yrkesgruppe for å oppdage øyelidelser som krever oppfølging hos lege eller øyelege.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

I Norge utdannes optikere ved Høgskolen i Buskerud, avdeling Kongsberg. Utdannelsen er en treårig bachelor. Opptakskrav er studiekompetanse, og utdanningen i Kongsberg er den eneste i sitt slag i Norge. Skolen har samarbeidsavtaler med flere utdanningssteder for optikere i andre land: Pennsylvania College of Optometry (PCO) i USA, University of Manchester, Bradford University, City University i London, University of Cardiff og Glasgow Caledonian University. Høgskolen tilbyr også kurs og etterutdanning for optikere og optometrister. Et slikt tilbud er linsekompetanse. Kravet er at man skal ha jobbet i minst et år som optiker/optometrist. Linsekurset består av flere samlinger gjennom året og tilsvarer omtrent et års studie. Tidligere var det integrert i optikerstudiet, da studiet ble lagt opp til bachelor valgte man å fjerne det.

Jobbmuligheter[rediger | rediger kilde]

Jobbmulighetene for optikere er gode. De fleste arbeider i privat praksis i optikerforretninger hvor synsundersøkelser er en viktig del av arbeidet. Optikere jobber også i det offentlige på hjelpemiddelsentraler og på sykehus.

Butikkjeder[rediger | rediger kilde]

Disse kjedene har butikker på mange steder i Norge:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «optiker – Store medisinske leksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 7. mai 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]