Opprøret i Belize 2005

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter i Belmopan 21. januar.

I midten av januar 2005 brøt det ut opptøyer i Belizes hovedstad Belmopan. Opptøyene ble forårsaket av offentliggjøringen av et nytt nasjonalbudsjett som innebar et høyere skattenivå og irritasjon mot det styrene partiet (People's United Party) for Belizes forverrede økonomiske situasjon.

13. januar 2005 offentliggjorde Said Musas regjering sitt budsjett for 2005-2006. Dette budsjettet inneholdt blant annet en økning av skattene på næringslivet og varehandelen, blant annet en 11 prosents økning av eiendomssalgsskatten, en fem prosents økning for finanssektoren, 80 prosents økning på tobakk og 100 prosents økning på rom. Disse skatteøkningene kommer på toppen av en tilsvarende skatteøkning i 1998, på toppen av det hele føler befolkningen at Belizes økonomiske situasjon har forverret seg de siste årene, på grunn av mangel på økonomisk kontroll og korrupsjon. Dette var grunnen opptøyer utenfor parlamentsbygningen den 15. januar, disse opptøyene fortsatte resten av uken.

Folkemasser utenfor parlamentet, med plakater som krever statsminister Said Musas avgang.

20. januar ba landets næringsliv og fagforeninger om en to-dagers nasjonalstreik. Siden arbeidere ikke hadde møtt til arbeid ble større deler av Belizes vannforsyning skrudd av. 21. januar rapporterte lokale nyhetsformidlere om spredde demonstrasjoner i hovedstaden Belmopan. Det ble også rapportert om ildspåsettelse og veisperringer utført av demonstrantene. Statsansatte ble møtt med stenkasting da de prøvde å komme seg på jobb. Derfor ble politiet og militære utkalt for å holde demonstrasjonen under kontroll. Myndighetene skal ha installert videokameraer på utsiden og barrikadert regjeringsbygg

Dette er tredje gang Belize blir rammet av opptøyer, den første gangen var i 1950-årene, den andre i 1980-årene, da det ble foreslått å avstå en del av landet til Guatemala.

En stor lovlig demonstrasjon fant sted 21. januar i Belmopan. Regjeringspartiet (PUP) har også planlagt en mot-demonstrasjon. En demonstrasjon utenfor parlamentsbygningen endte voldelig da demonstranter kastet sten mot politiet, som svarte med gummikuler og tåregass. Flere demonstranter ble arrestert. Demonstrasjonen skulle vært avsluttet kl. 15:00 men demonstrantene fikk en ekstra time på seg av politiet. Da demonstrasjonen ikke var avsluttet kl. 16:00 og folkemengden ikke ville spre seg iverksatte politiet "opprørslovgivningen" ("Riot Act") og opprørspoliti begynte å spre demonstrantene med makt. Enkelte fagforeningsmedlemmer ble fjernet av opprørspolitiet med tvang. Politiet skal ha oppført seg bra, selv om enkelte politimenn skal ha brukt unødvendig mye makt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]