Opplysningsrådet for Veitrafikken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) er en partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som «arbeider for å få politikere og myndigheter til å bygge tryggere og mer effektive veier i Norge» [1]. Rådet ble stiftet i 1948 som Opplysningsrådet for biltrafikken og la en tid Den Norske Veiforening til dette navnet. I 1981 byttet rådet til sitt nåværende navn. OFV har drøyt 60 medlemmer, blant annet 22 landsomfattende organisasjoner, og medlemmene representerer ulike typer veibrukere. OFVs medlemmer er aktører innen bil-, trafikksikkerhets- og og transportorganisasjoner, bilbransjen, oljeselskaper, bank, finans- og forsikringsselskaper samt veibyggere og entreprenører. I styret sitter per 2017 representanter fra bl.a. Volvo Car Norway, Norges Lastebileier-Forbund, Norges Bilbransjeforbund, Trygg Trafikk, Norsk Petroleumsinstitutt og Kongelig Norsk Automobilforbund[2].

Sentralt i OFVs virksomhet er «forbedring og utvikling av norsk veitrafikk og veiutbygging. OFV legger mye arbeid i å avdekke svakheter ved dagens veipolitikk for så å foreslå bedre løsninger. OFVs mål er at alle veibrukere skal få dekket sitt transportbehov på en effektiv, sikker og rasjonell måte, med minst mulig skade på mennesker og miljø.» [3]

OFV utgir også statistikkprodukter som informasjon om antall solgte bilmerker og bilmodeller i Norge[4]. Noe av dette kan hentes på OFVs nettside; noe må kjøpes.

OFV har holdt sin virksomhet gående i 65 år, og ble stiftet i november 1948 for «å kunne spre opplysning om biltrafikkens overordentlige store betydning for produksjon, næringsliv og for samfunnet i det hele, bygd på solid statistikk og innsamlede opplysninger og alle sider av biltrafikken». Et bidrag til å hjelpe på forståelsen for biltrafikkens rolle og krav var heftet Norge trenger motorveier fra 1967[5][6]. Rådet mener fortsatt at «Veitrafikkens betydning for utviklingen av landet vårt er kanskje større enn noensinne».

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

kjøretøystubbDenne kjøretøyrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.