Ond stjerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ond stjerne (originaltittel: Evil Star) er den andre boken i serien De fem utvalgte av den britiske forfatteren Anthony Horowitz. Den ble publisert og utgitt i Storbritannia 1. april 2006 ved Walker Books Ltd og i USA (1. juni 2006) av Scholastic Press under tittelen The Gatekeepers. Boka kom i 2007 til Norge.

Handling[rediger | rediger kilde]

Matt og journalisten Richard Cole må dra til Peru for å stoppe De gamle nok en gang. På veien til hotellet de skal blir de plutselig angrepet og Richard blir fanget mens Matt klarer å løpe vekk. Han løper lenge, og når han til slutt stopper legger han seg ned under en busk og sovner. Neste morgen når han våkner ser han rett inn i fjeset på en gutt som er like gammel som han selv. Han heter Pedro, og sammen finner de ut at Pedro også er en av de utvalgte. De kontakter Nexus, et firma opprettet kun for å hjelpe De utvalgte, og venter på hjelp. Det merkelige er at politiet kommer like etter hver eneste gang de kontakter Nexus, hvilket må bety at en i Nexus er på gal side. Sammen med Pedro, finner Matt Inkaene. Pedro ser akkurat ut som solguden deres. Matt finner ut at en ny port skal åpnes. Klarer Matt og Pedro å stoppe den onde stjernen?

Hovedperson[rediger | rediger kilde]

Matthew Freeman, 14 år gammel foreldreløs i Ipswich, London.
Han har vært sammen med den gale gjengen av venner siden han bosatte seg i Ipswich. Nå, lever han med hans tante og hennes kjæreste. Foreldrene hans døde i en bilulykke når han var veldig ung. Han blir med i det nyetablerte PUFF-prosjektet, hvor han finner ut at han er en av De fem utalgte og han klarer å holde Ravneporten stengt for de gamle. Nå drar han til Peru for å forhindre at en ny port skal åpnes.

Pedro, foreldreløs fra slummen i Peru.
Pedro har store deler av livet levd i slummen etter at hele familien og bygda hans døde i en flomkatastrofe. En dag finner han en britisk gutt på gata som sover og er helt utslitt. Vanligvis ville han ha stjålet fra turisten, men ikke denne gang. Han har sett gutten i drømmene sine. Han hjelper briten og finner ut at han er den andre av De fem.

Bipersoner[rediger | rediger kilde]

Richard Cole, en journalist for Greater Malling Gazette.
Matt har siden hendelsene i Devervill levd sammen med journalisten Richard Cole. Richard blir med på reisen til Peru. På vei til hotellet der de skal møte folk fra Nexus blir bilen deres angrepet. Richard blir fanget, mens Matt kommer seg unna.

Atoc, inka i Peru
Atoc er en av Inkaene som lever i fjellene i Peru. Han hjelper Matt og Pedro gjennom store deler av boka og er en viktig brikke i spillet.

Professor Chambers, professor i Peru.
Chambers har helt siden barndommen sturdert de merkelige bildene i Nasca-ørkenen i Peru. Fra et fly kan du se bildene tegnet ned i sanden med gigantiske streker. Hun har hele livet fundert på hvordan det er mulig at de ikke er begravd ennå. Professor Chambers hjelper Matt og Pedro på veien og gir blant annet husly for De utvalgte i lang tid.

Gavin Tyler, mobber på Matts skole.
Gavin Tyler er en av de verste mobberne på Matts skole. En dag blir Matt så irritert at han bruker kraften sin på Gavin. Glasset Gavin holder i sprekker og han får store skader i hånden, og snart begynner lysekrona å delta i prosjektet.

Salamanda, forretningsmann med kontroll over hele Peru.
Salamanda ble i barndommen plukket vekk fra de andre barna grunnet tradisjoner. Han fikk hodet sitt lagt i klem mellom to planker og har den dag i dag et gigantisk hode som kroppen knapt klarer å bære. Han driver et stort firma som har nesten al makt i Peru, og det er ikke lett når han er på De gamles side.

Rodriguez, politikonstabel i Peru.
Rodriguez er Salamandas øverste politibetjent som er en av de verste hindringene for Matt og Pedro.

Fabian, ansatt i Nexus
Fabian har alltid vært den trofaste ansatte i Nexus som i denne historien viser seg å bety mye for om Matt og Pedro vil klare oppgaven sin, å redde verden.

Andre personer.
Det er også mange andre, mindre betydingsfulle personer i handlingen som både hjelper og forhindrer Matt og Pedro å holde porten igjen.