Oljefilter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oljefilter i en bilmotor.

Et oljefilter er et filter beregnet til å fjerne urenheter fra oljesmurte systemer. Normalt er et oljefilter bygd opp av filterpapir i en kassett.

Typer oljefiltre[rediger | rediger kilde]

Oljefiltre/-utskillere finnes i mange varianter og finheter:

  • Inlinefilter for komponentbeskyttelse, plassert i oljesmørekrets, filtrerer hele oljevolumet i sanntid. Som regel må filterfinhet på et slikt filter være relativt grovere enn på filtre som er plassert eksternt. Hensikten med filteret er å forhindre øyeblikkelig skader og maskinhavarier som følge av partikler som kan blokkere eller ødelegge komponenter i maskin. Denne type filtre har en renhetsgrad på 20 mikron og opp.
  • Offlinefilter, sidestrømsfilter, bypass filter, vanligvis plassert eksternt med for eksempel oljetank til tankrensing. Slike filtre finnes i mange varianter og finheter. Svært viktig og preventiv beskyttelse. Hensikten med dette filteret er vedlikehold av smøremiddel ved å fjerne partikler og urenheter som et komponentfilter (inlinefilter) ikke kan fange opp. Og skal fange opp fukt/vann som er fritt i oljen. Hovedhensikt er å holde smøremiddelet mest mulig uendret ved å fjerne katalytisk materiale samt at et offlinefilter vil ha større kapasitet enn et inlinefilter. Begge deler er viktig for optimale driftsforhold i oljesmurte systemer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]