Oginga Odinga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oginga Odinga

Jaramogi Ajuma Oginga Odinga (født sannsynligvis i oktober 1911 i Bondo i Nyanzaprovinsen, død 20. januar 1994[1] i Nairobi eller Kisumu) var en luo-høvding, en av de ledende motstandsmennene mot det britiske kolonialstyret i Kenya, det frie Kenyas første visepresident og senere ledere for den politiske opposisjonen mot Jomo Kenyatta.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født som Obadiah Adonijah. I selvbiografien Not Yet Uhuru anslår Odinga at han var født i oktober 1911. Senere byttet han ut site kristne navn mot det tradisjonelt afrikanske Oginga Odinga.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

I 1957 ble Oginga Odinga politisk talsmann for luofolket. Samme år ble han valgt til representant av det lovstiftende rådet i den sentrale Nyanza-valgkretsen.

I 1960 dannet Odinga partiet KANU, sammen med Tom Mboya. Da Kenya ble selvstendig i 1964, ble Odinga landets første visepresident. Han ble imidlertid snart uenig med president Kenyatta om den politiske kursen, forlot sin post og KANU for å i 1966 opprette Det kenyanske folkeforbund.

I 1969 ble Odinga fengslet for år, etter en verbal disputt med Kenyatta ved ett kaotisk offentlig møte i Kisumu.

Først etter Kenyattas død i august 1978 gjenopptok Odinga sin politiske gjerning. I 1982 ble han satt i husarrest etter et kuppforsøk mot Daniel arap Moi.

Jaramogi krediteres for uttrykket «Not Yet Uhuru» som er tittelen på hans selvbiografi som han skrev i 1980-årtene under husarresten. «Uhuru» betyr frihet på swahili og det var hans synspunkt at selv etter uanhengigheten fra den britiske kolonialismen ble den politiske opposisjon brutalt undertrykket i Kenya, slik at landet ennå ikke hadde oppnådd ekte frihet. Jaramogis sønn Raila var også i forvaring i en periode av åtte år.

I 1990 forsøkte han forgjeves å registrere et opposisjonsparti, National Democratic Party. I 1991 var han medgrunnleggende til og interimsordforende for Forum forgjenopprettelse av demokrati (Forum for Restoration of Democracy, FORD[1]).

Oginga Odingas sønn Raila Odinga ble senere en av Kenyas ledande politiker. En annen sønon, Oburu Odinga, ble medlem av parlamentet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Oginga Odinga». ne.se. Besøkt 27. november 2017.