Nykonservatisme i Kina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Nykonservatisme i Kina (kinesisk: 新保守主义) er en bevegelse i Folkerepublikken Kina som oppsto i begynnelsen av 1990-tallet. De kinesiske nykonservative hevder at fremskritt oppnåes best gjennom gradvise reformer av samfunnet, i motsetning til revolusjoner og raske omskiftninger. Bevegelsen er basert på ideer fra Edmund Burke og har blitt beskrevet i vesten av Joseph Fewsmith. Annet enn ved navnet så har ikke bevegelsen noen forbindelse med nykonservative i USA og Europa. Kinesisk nykonservatisme kan kalles form for konservatisme, selv om den ideologisk er forskjellig fra «tradisjonell konservatisme».

Den nykonservative bevegelsen i Kina er støtter i hovedsak dagens regime, men er kritiske til det revolusjonære aspektet ved kommunistpartiet. I motsetning til regimet er de kinesiske nykonservative nøytral i forhold til marxismen og skeptisk til Mao Zedong, grunnlegger og i lang tid leder av Folkerepublikken Kina.

Sett fra kinesiske nykonservatives perspektiv var «det store spranget», «kulturrevolusjonen» og «Tiananmenprotestene i 1989» feilgrep fordi de prøvde å endre samfunnet med revolusjonære virkemidler.