Nuoljatunnelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utsikt fra Björkliden mot U-dalen Lapporten. Til høyre en del av fjellet Njullá med Nuoljatunnelen.

Nuoljatunnelen (svensk: Nuoljatunneln) er navnet på to jernbanetunnelerMalmbanan i Nord-Sverige. Tunnelene går gjennom fjellet Njullá mellom Abisko og Björkliden.

Den første tunnelen er 875 meter lang (1052 meter[1] med forlengede portaler), og ble bygd mellom oktober 1900 og mai 1902, samtidig med resten av jernbanen. Det var opprinnelig planlagt at jernbanen skulle gå langs fjellet, men snø- og steinras i fjellsiden vinteren 1899-1900 gjorde at planen ble endret og en tunnel ble prosjektert i stedet. For å øke arbeidstempoet ved boring av fjellskjæringer, Nuoljatunnelen og to tunneler ved Tornehamn og Vassijaure, valgte man å ta i bruk bormaskiner drevet med trykkluft fra elektriske kompressorsentraler. For å få strøm til anlegget, ble det bygd et kraftverk i elva Abiskojåkka. Men uvanlig lav vannføring vinteren 1900-01 gjorde at kraftverket ikke kunne produsere strøm, og borearbeidet måtte dermed likevel gjøres med håndmakt.[2]

Tunnelen var plaget med sprekker, stor vannintrengning og mindre steinras, og mange mindre reparasjoner måtte gjøres opp gjennom årene. Dessuten var tunnelen lav, og det gjorde det vanskelig å forsegle taket med betong for å stoppe vanninntrengningen og rasene. På begynnelsen av 1910-tallet ble taket sprengt ut med 1 meter, og det ble bygd et 60 cm tykt betonghvelv. Alt på et tidlig tidspunkt ble det bygd forlengede betongportaler i begge ender av tunnelen, for å beskytte åpningene mot snøras.

Etter hvert ble det utredet flere alternativer for å reparere eller ombygge tunnelen, men løsningen ble til slutt å bygge en helt ny tunnel. Årsaken til dette var blant annet at den tette trafikken på Malmbanan ville gjøre det vanskelig og dyrt å utbedre den gamle tunnelen, fordi malmtransporten på banen ville måtte stanses i utberdringsperioden. Den nye tunnelen er 1140 meter lang (1431 meter medregnet lange betongportaler), og sprengningen begynte 1. august 1987. Det første offisielle toget passerte gjennom tunnelen den 27. august 1990. Den gamle tunnelen er i dag fysisk avstengt.

Det går en vandrehistorie om at da den gamle tunnelen ble drevet fra hver side, traff ikke tunnelbyggerne helt rett da de møttes midt inne i tunnelen, og tunnelen fikk en knekk. I fortvilelsen over at han hadde beregnet feil, skal ingeniøren som prosjekterte tunnelen ha hengt seg. I virkeligheten ble tunnelen drevet fra tre tverrslag i tillegg til fra sidene, og tunnelbyggerne traff uten avvik.[3]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nordisk familjebok: Tunnel
  2. ^ I rallarnes spor, s. 22-23
  3. ^ Järnvägshistoriskt Forum: Lite frågor kring Nuoljatunneln (foruminnlegg med påfølgende svar)