Hopp til innhold

Norsk håndverksinstitutt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gjørtlerfaget er et av fagene Norsk handverksutvikling arbeider for å videreføre i Norge. Foto: Inger Smedsrud/NHU

Norsk håndverksinstitutt er en del av Stiftelsen Lillehammer Museum og ble etablert på Maihaugen i Lillehammer i 1987 under navnet Håndverksregisteret for å ta vare på og videreføre tradisjonelle håndverksfag og håndverkskunnskap som er i ferd med å forsvinne. Et register over håndverkere fra hele Norge er et viktig hjelpemiddel i denne sammenheng. Et annet virkefelt er dokumentasjons- og opplæringsprosjekter for overføring av håndverksteknikker fra en tradisjonsbærer til en fagperson. Prosessen følges av en dokumentator. Som referansemateriell benyttes bl.a. foto og videopptak. Sekretariatet for små og verneverdige fag arbeider spesielt med de minste håndverksfagene som fører fram til svennebrev.

Fra 1995 har Norsk håndverksinstitutt hatt faglig og administrativt ansvar for en stipendiatordning for håndverkere, hvor godt kvalifiserte håndverkere kunne fordype seg i faget sitt i en treårsperiode. Frem til 2012 var dette en prøveordning der i alt 11 håndverkere fikk denne muligheten innen fagområdene trebåtbygging, tømring, tørrmuring, maling, smiing, tekstilarbeid, bunadtilvirking og urmakeri. Fra 2015 ble stipendiatordningen for håndverkere permanent, med to nye treårige stipendiater hvert år, slik at det til enhver tid skal være seks stipendiater.

Instituttet er akkreditert av UNESCO med et spesielt ansvar for å arbeide med konvensjonen om vern av den immaterielle kulturarven som Norge ratifiserte i 2008. Norsk håndverksinstitutt har vært valgt inn som representant i UNESCOs Evaluation Body fra 2016-2019.

Norsk håndverksinstitutts virksomhet er finansiert av Kulturdepartementet, Kunnskapsdepartementet og Utdanningdirektoratet. Jon Bojer Godal har vært en viktig bidragsyter til utviklingen av instituttet.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata