Norsk herrehåndball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Håndball er en av Norges største idretter. Det er et lagspill og ballspill som spilles på en innendørsbane med en ball og to mål. Ballen spilles med hendene og det er om å gjøre å score flest mål. Spillet oppstod i Danmark og Tyskland på rundt 1900-tallet. Spillet fikk ikke stor utbredelse i Norge før etter andre verdenskrig. I dag er det Norges tredje største konkurranseidrett etter fotball og ski.[1]

Herrelandslaget i Norge[rediger | rediger kilde]

Treneren for det norske herrelandslaget i håndball er Christian Berge. Assistenttrenerne er Zeljko Tomac, Børge Lund og Steinar Ege. Landslaget ligger under Norges Håndballforbund (NHF) og representerer Norge i internasjonale turneringer. Spilleren med flest kamper for det norske herrelandslaget i håndball er Steinar Ege (nåværende assistenttrener) med sine 262 landskamper. Spilleren med flest mål gjennom tidene er Roger Kjendalen med sine 930 mål. Det norske herrelandslaget har ingen internasjonale EM-, VM- eller OL-titler. For øyeblikket deltar de i VM i Frankrike og er klare for åttendedelsfinale.

Seriespill i Norge[rediger | rediger kilde]

Den øverste klubb divisjonen i norsk herrehåndball er Eliteserien eller GRUNDIGligaen. Divisjonen har tidligere vært kjent under navnene Gildeserien og Postenligaen. I 2014 gikk den tyske sponsoren Grundig inn som hovedsponsor og dermed ble navnet endret til GRUNDIGligaen. I forrige sesong var det ØIF Arendal som stakk av med seriemestertittelen. Eliteserien ble gjennomført for første gang i 1965-66 sesongen i tillegg til Innendørs-NM i håndball for menn. Under Eliteserien finner du 1. divisjon til 4.divisjon. 4.divisjon er altså den laveste divisjonen i norsk herrehåndball.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bryhn, Rolf (16. desember 2016). «håndball». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 23. oktober 2017.