Norsk Amatørteaterforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Norsk amatørteaterforbund»)
Norsk Amatørteaterforbund
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer971276061
Stiftet1. desember 1945[1]
LandNorge
HovedkontorLillehammer
AdresseLøkkegata 7, 2615 LILLEHAMMER
Nettstednatf.no
Teaterdagene, amatørteater
Teaterparaden er teaterfolkets parademarsj gjennom Lillehammer innimellom kursene under Teaterdagene. Her fra 2008.

Norsk Amatørteaterforbund (NATF) ble stiftet 1. desember 1945, og er den eldste interesseorganisasjonen for amatørteater i Norge. Organisasjonen hadde på det meste 210 medlemsgrupper med over 10.000 medlemmer (1991). Medlemsmassen har de siste årene variert mellom 110 og 150 grupper.

[2] Norsk Amatørteaterforbund (NATF) har siden 2007 vært etablert med eget kontor på Lillehammer. NATF har som medlemmer amatørteatergrupper og foreninger med amatørteater som del av sin virksomhet.

Medlemsfordeler[rediger | rediger kilde]

NATF er i det daglige et «servicekontor» for medlemsgruppene, og har dessuten informasjonsbanker der medlemmene kan få opplysninger om manus, instruktører, scenografer, kursholdere osv. Medlemsgruppene kan få økonomisk støtte via flere kanaler, blant annet voksenopplæringsstøtte gjennom Studieforbundet kultur og tradisjon, momskompensasjon fra staten via NATF og gjennom Frifond Teater. I tillegg har NATF et forsikringstilbud til lagene gjennom forsikringsselskapet if, og samarbeidsavtaler som sikrer medlemmene tilgang til advokathjelp og rabatterte priser på regnskapssystemer.

Årlige Teaterdager på Lillehammer[rediger | rediger kilde]

Teatersport, Teaterdager
Finalen i NM i teatersport for amatører. Året er 2014.

«Fyrtårnet» for NATF er Teaterdagene på Lillehammer. I 1996 ble disse arrangert for første gang. Teaterdagene har blitt en møteplass for unge og eldre i amatørteater-Norge og foregår en helg i september. I tillegg til å være en sosial arena, preges teaterdagene av en rekke kurs med anerkjente instruktører. På det meste ble 16 kurs arrangert, og mellom 200 og 250 har gått kurs. I tillegg har en rekke andre gjestet dagene, slik at over 300 personer er involvert. Det legges også opp til at deltagerne kan få med seg et par spennende forestillinger i løpet av helga. Under teaterdagene hedres også ildsjeler innen amatørteaterbevegelsen med en statutt; «Bøhrre», som deles ut under stor festivitas.

«NM i Teatersport for amatører» ble i 1999 er del av Teaterdagene.[3] Teatersport er det improvisasjonsteater formatet som er mest kjente i Norge. Først arrangeres regionale uttak rundt i landet, så foregår semifinaler i løpet Teatersport-helga og det hele avsluttes med finale på lørdag kveld.

Mikkel Niva, teaterdagene, Kulturhuset Banken
Mikkel Niva guider publikum gjennom åpningen av Teaterdagene i 2014. På bakveggen er "Bøhrre" amatørteaterbevegelsens æresbevisning.

Målsetting for organisasjonen[rediger | rediger kilde]

Gjennom det daglige arbeidet og Teaterdagene vil NATF løse sitt samfunnsoppdrag:

  • ·        Stimulere amatørteatervirksomheten i foreninger/lag og stiftelser for å fremme en allsidig amatørteatervirksomhet.
  • ·        Heve amatørteaterets kunstneriske nivå, og fremme dets sosiale og helsemessige betydning. Øke den allmenne forståelse og interesse for amatørteaterarbeid.
  • ·        Virke som bindeledd mellom de enkelte foreninger/lag/stiftelser og de sentrale myndigheter.
  • ·        Bidra til samarbeid mellom organisasjoner med amatørteaterinteresser på nasjonalt og internasjonalt nivå.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Øverste organ i NATF er landsmøtet. Dette blir avholdt annet hvert år – innen utgangen av april. Alle medlemsgrupper kan stille med en delegat med tale-, forslags- og stemmerett. I tillegg kan medlemsgruppene stille med observatører. Det velger Styret. Det daglige arbeidet ledes av generalsekretær.

Som «nasjonal aktør innen amatørteater» mottar NATF offentlige midler i driftstøtte fra Kulturrådet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ natf.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Norsk Amatørteaterforbund». 18. oktober 2013. Besøkt 21. april 2021. 
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 21. april 2021. Besøkt 21. april 2021.