Norsk Vacuum Oil Company

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nor og Vacuum tankbil. Bil nr. 140, M. Sæther.

Norsk Vacuum Oil Company var et norsk selskap som importerte og solgte smøreoljer og andre petroleumsprodukter i perioden 1898 til 1960. Selskapet var et datterselskap av det amerikanske oljeselskapet Vacuum Oil Company, som senere ble en del av Mobil Oil Corporation.

Historie[rediger | rediger kilde]

Norsk Vacuum Oil Company avholdt konstituerende generalforsamling 27. april 1918 i Oslo. Men allerede fra 1898 var det amerikanske oljeselskapet til stede med salgsrepresentanter i Norge. Formålet for selskapet var å drive handel, agentur og fabrikasjon av oljer og andre beslektede varer. Det var den danske Vacuum Oil Company direktøren, Ernst Michaelsen, som var ansvarlig for at det norske datterselskapet ble etablert. Han ble ansatt i Vacuum Oil Co. i 1894 og utmerket seg raskt som en dyktig leder. I 1896, i en alder av 24 år, fikk han ansvar for å bygge opp egne avdelinger i Skandinavia. Først grunnla Ernst Michaelsen det danske Vacuum Oil selskapet. I 1898 opprettet han egne kontorer som solgte Vacuum-produkter i Bergen, Trondheim og Oslo. Salget av Vacuums smøreoljer gikk godt. Driften måtte utvides med flere ansatte og en egen avdeling som spesialiserte seg på marine smøreoljer. Til slutt ble det for tungvint å administrere de norske kontorene fra København og Norsk Vacuum Oil Company ble etablert i 1918.

Ved oppstarten av Norsk Vacuum Oil Company var allerede merkevaren Vacuum Oil godt befestet i Norge. Den norske handelsflåten var et spesielt viktig marked for selskapet. Salg av smøreoljer til norske redere stod lenge for halvparten av omsetningen. Særlig i Bergen hadde smøreoljene et godt rykte, og Vacuums olje hadde tilnærmet monopol hos byens rederier fram mot andre verdenskrig. Markedet for smøreoljer til motorvogner tok seg opp etter første verdenskrig. Samtidig lanserte Vacuum Oil, som første selskap i Norge, en enliters pyramideformet oljekanne. Vacuums smøreoljer var så populære at de utkonkurrerte andre selskaper i enkelte distrikter. I arkivet etter Vestlandske Petroleumscompagni ligger en beretning skrevet av pensjonisten Petter Aass i 1981. Han hadde arbeidet ved Vestlandske Petroleumskompani sitt tankanlegg i Kristiansund siden 1924 og forteller: ”Tidligere var det faktisk slik at både fiskere og andre forbrukere samt forhandlere ikke trodde de ”ble salige” hvis de ikke holdt seg til Vacuum-oljene”.

Etter andre verdenskrig startet Vacuum Oil også å selge bensin og brenselsoljer på det norske markedet. Bakgrunnen for dette var at i USA hadde amerikanske Vacuum Oil Company slått seg sammen med Standard Oil Company of New York (Socony). Dette ble gjort for også å kunne tilby bensin og andre brenselsoljer på det amerikanske markedet.

I 1949 startet Norsk Vacuum Oil Company forhandlinger om fusjon med det norske oljeselskapet Sporveienes Bensindepot, Norsk Oljeraffineri. Selskapet var kjent under merkenavnet NOR. Selskapene fusjonerte i 1951 og fikk navnet NOR og Vacuum A/S. Årene etter andre verdenskrig var gode. Spesielt i 1950-årene hadde Nor og Vacumm god omsetning. Salget av smøreoljer til den norske handelsflåten gikk så godt, at selskapet hadde leveranser til 43 prosent av alle nye skip som ble bygget i Norge i 1955. I 1957 forandret selskapet navn til Mobil Oil NOR. De amerikanske eierne tok full kontroll over selskapet i 1960. Da ble de siste norske eierinteressene kjøpt ut. Selskapet skiftet navn til Mobil Oil A/S Norge.

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Norsk Vacuum Oil Company har etterlatt seg et arkiv på fire arkivbokser. Arkivmaterialet inneholder komplette referater fra generalforsamlinger og styremøter. Disse referatene er digitalisert og fritt tilgjengelige for publikum på Digitalarkivet. Det er i tillegg bevart en regnskapsbok, noen få fotografier, litt korrespondanse og noen trykksaker.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Nettutstilling: ExxonMobil Norge 120 år

Arkivmateriale fra Norsk Vacuum Oil Company hos Norsk olje- og gassarkiv.[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Digitaliserte referat fra Norsk Vacuum Oil Company.

Arkivet fra Norsk Vacuum Oil Company hos Norsk olje- og gassarkiv.[død lenke]