Nordisk klinkbyggingtradisjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klinkbygging. Nedre del av bordet som blir montert dekker øvre del av bordet under.

Den nordiske klinkbyggingstradisjonen er historien om båtbygging i Nord-Europa i over 2000 år. Det er en fortelling om en utvikling, basert på de samme grunnprinsippene, som har resultert i stadig nye typer båter som har tilfredsstilt de kravene samfunnsutviklingen har skapt.

Klinkbygging er en metode for å bygge trebåter der båtbordene overlapper hverandre. Hvert bord plasseres på utsiden av bordet under. Bordene er festet sammen med båtsøm. Denne byggemetoden kalles ofte «skallkonstruksjon» fordi man først bygger et skall som gir formen til det man bygger. Deretter blir det indre rammeverket, eller innveden, satt inn. Båter og skip bygget på denne måten kan kjennes igjen ved at de har sammenhengende kjøl fra stevn til stevn. Stevnene har en buet reisning.

En klinkbygget båt er lettere og mer fleksibel enn en som er kravelbygget. Før bruken av jernsøm ble vanlig, ble også båter bygget med flere bord, etter samme prinsipp, ved å sy sammen bordene med dyresener, vidjer eller bast. I definisjonen av klinkbygging er det overlappingen av bordene og en markert kjøl som er karakteristisk, og bruken av klinket metallbåtsøm er ikke inkludert.

I 2021 ble den nordiske klinkbyggingstradisjonen inkludert på UNESCOs representative liste over menneskets immaterielle kulturarv.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nordisk klinkbåttradisjon inn på UNESCO-liste - vi jobber med saken! - Kysten». www.kysten.no (engelsk). Besøkt 30. september 2023.