Noord-Brabants flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Provinsflagg
Provinsens beliggenhet

Noord-Brabants flagg er et rutete flagg i fargene rødt og sølv (hvitt).

Historikk[rediger | rediger kilde]

Dette flaggets historie går tilbake til middelalderen og det er dermed Nederlands eldste fylkesflagg. Fargene stammer fra den tiden da Nederland var en del av hertugdømmet Lothringen. Flagget var i bruk til slutten av det 18. århundre, etter dette ble det ikke brukt inntil 1959. Da ble det takket være riksarkivaren tatt i bruk som provinsen Nord-Brabants offisielle flagg.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Flagget ble fastlagt av provinciale Staten (tilsvarende den politiske delen av den norske fylkeskommunen) 21. januar 1959: Rektangulært, forholdene er 2:3. Flagget er bygget opp i fire horisontale baner, hver av banene inndelt i seks vekselvis røde og hvite flater og seks vertikale baner inndelt i fire vekselvis røde og sølv (hvite) flater slik at sølv aldri grenser til sølv eller rød til rød.

Verd å vite[rediger | rediger kilde]

Siden dette er Nederlands eldste provinsflagg henger det rett til høyre for dronningens trone i de Ridderzaal i den Haag (her leses trontalen hver 3. september). Ved andre offisielle tilstelninger henger flagget helt til venstre, sett fra tilskuernes plass.

Se også[rediger | rediger kilde]