New zealand huntaway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra New Zealand Huntaway)
Jump to navigation Jump to search
Huntaway
New zealand huntaway
New zealand sheepdog
Huntaway
New zealand huntaway
OpprinnelseNew Zealand New Zealand
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste
Huntaway under konkurranse

New zealand huntaway er en hunderase som er brukt som gjeterhund for sau med sin sterke dype bjeffing. Hunderasen er relativt ny, og har først på 1900-tallet blitt ansett som en egen rase.[1]

Selv om de nå ganske brett er ansett som en separat rase, er de praktiske arbeidshunder som ennå ikke er offisielt anerkjent av noen kennelklubb.

Sauegjeterne på New Zealand har drevet selektiv avl på gjeterhunder i nesten et århundre for å få fram en hund som bruker stemmen direkte til å dirigere sauene. Hunden lærer å samle flokken og følge etter den, mens den bruker stemmen til å lede dyrene fremover. På gjeterhundkonkurranser var det spesielle arrangementer for disse hundene. De ble kalt "huntaways", og ga til slutt opphav til rasens navn. Hunden er ikke anerkjent av noen kennelklubb, selv ikke i sitt hjemland, men har stabile arveegenskaper når det gjelder gjeting av sauer, det formålet den ble skapt for. En del eksemplarer er eksportert til Storbritannia, der de arbeider som gjeterhunder og deltar i konkurranser. New zealand huntaway er også en fin selskapshund.

De fleste opprinnelige britiske sauegjeterhundene som ble eksportert til New Zealand, arbeidet uten å gi lyd fra seg, men sauegjeterne innså fordelen av å ha hunder som av og til lot seg høre. Selektiv avl av halsende (bjeffende) sauegjeterhunder viste seg å være vellykket, og resulterte i huntawayen – en rase som jager sauene fremover ved å bruke stemmen.

Denne hunden kan være bra i byen, hvis den får nok mosjon. Den tar ordre lett.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]