New zealand huntaway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Huntaway
New zealand huntaway
New zealand sheepdog
Huntaway
New zealand huntaway
OpprinnelseNew Zealand New Zealand
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste
Huntaway under konkurranse

New zealand huntaway er en hunderase som er brukt som gjeterhund for sau med sin sterke dype bjeffing. Hunderasen har blitt avlet frem i løpet av 1900-tallet, og ble i 2003 anerkjent som en rase av New Zealand Kennelklubb.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Siden Huntaway er avlet frem til bruk finnes det store individuelle forskjeller både i utseende og størrelse. De vanligste fargene er svart og lysebrun, men noen kommer også i tricolor. Lengden på pelsen kan også variere stort fra individ til individ.

Mentalitet[rediger | rediger kilde]

Huntaway er en hund som trenger høyt aktivitetsnivå og stimuli. Hvis understimulert kan den utvikle uønsket adferd og i verste fall aggressivitet. Dette betyr ikke at den ikke er en god familiehund, men eier må like lange turer og gi hunden oppgaver. På mange måter lik en Border Collie i sin væremåte, men Huntawayen bjeffer mye når den leker. Huntawayen er også mye mer "enmannshund" enn sin forfar Border Collien, men den er snill mot alle. Derimot så vil det oppleves at Huntawayen er flinkest til å ta ordre fra det individet den anser som alfa.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sauegjeterne på New Zealand har drevet selektiv avl på gjeterhunder i nesten et århundre for å få fram en hund som bruker stemmen direkte til å dirigere sauene. Hunden lærer å samle flokken og følge etter den, mens den bruker stemmen til å lede dyrene fremover. På gjeterhundkonkurranser var det spesielle arrangementer for disse hundene. De ble kalt "huntaways", og ga til slutt opphav til rasens navn. En del eksemplarer er eksportert til Storbritannia, der de arbeider som gjeterhunder og deltar i konkurranser. New zealand huntaway er også en fin selskapshund.

De fleste opprinnelige britiske sauegjeterhundene som ble eksportert til New Zealand, arbeidet uten å gi lyd fra seg, men sauegjeterne innså fordelen av å ha hunder som av og til lot seg høre, for ikke å nevne en bedre evne til å komme seg frem i ulendt terreng. Selektiv avl av Border Collie, Doberman, Blodhund og Labrador viste seg å være vellykket, og resulterte i Huntawayen – en rase som jager sauene fremover ved å bruke stemmen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]