Neva masquerade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Neva Masquerade)
Hopp til navigering Hopp til søk
Neva masquerade
Neva Masquerade bruntabby.jpg
Neva masquerade, bruntabby masket fargevariant
Opprinnelse:Russland Russland
Andre katteraser
Liste over katteraser

Neva masquerade er en masket sibirkatt som har blitt godkjent som egen rase av FIFe i 2009.[1] I andre forbund som WCF er rasen registrert som sibirkatt med maske. Rasen er i utgangspunktet helt lik sibirkatten, men den har en annen fargevariant som kalles colorpoint.[2]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Neva masquerade er søsterrasen til sibirkatten, som igjen er genetisk forbundet til den norske skogkatten, og ganske lik av utseende. Neva masquerade og sibirkatten er nærmest identiske, men har ulik pelskvalitet og pelsfarge. Neva masquerades pels er såkalt «pointed», det vil si med lys bunnfarge, men med mørkere farge i ansiktet, på halen og på potene. Neva masquerades pels er også mykere, og ikke fullt så stri som sibirkatten.

Rasen er robust og sterk, og er kjent for å ha et nærmest kjærlig uttrykk i ansiktet. Den er også forsiktig og kjærlig, med tykk og luksuriøs pels. Katten sies å ha en hundeaktig oppførsel, da den er svært lojal og knytter seg sterkt til eieren sin.

Det kan ta inntil fem år før katten oppnår voksen størrelse. Katten har blå øyne og kan ha hvite poter eller hvitt andre steder i ansiktet i noen av fargevariantene.

Allergivennlig katterase[rediger | rediger kilde]

Neva masquerade produserer mindre av enzymet  FEL-D1 som mange allergikere ikke tåler[3]. Derfor kan rasen være allergivennlig for de som har katteallergi på grunn av dette enzymet. Det kan være lurt å besøke et testhjem for å finne ut om man er allergisk.[4]

Egen rasering - NevaRingen[rediger | rediger kilde]

Neva masquerade fikk egen rasering i 2016, Sibir-og NevaRingen[5]. Raseringens mål er å bidra til mer kunnskap om rasen og formidle oppdrettere og testhjemordning for allergikere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sibirkatten sies å ha eksistert i Russland i århundrer,[6] og fargevarianten som kalles Neva masquerade oppstod i St. Petersburg, som ligger ved elven Neva. Ordet masquerade viser til det maskelignende fargemønsteret. Russere er stolte av den flotte katterasen, og flere statsledere skal ha fått rasen i gave ved statsbesøk.[2] I 2012 fikk for eksempel den tidligere finske presidenten Tarja Halonen en Neva masquerade-kattunge i gave av daværende statsminister Dmitri Medvedev.[2]

Atferd[rediger | rediger kilde]

Blåtabby masket

Neva masquerade er en aktiv og energisk katt som ofte er veldig sosial mot mennesker den bor med, men reserverte mot fremmede[7]. De trives godt med andre katter eller andre kjæledyr. Det er en intelligent katterase som trenger å få bruke hodet sitt for å trives[7].

Katten fungerer både som inne- og utekatt, og kan trives med begge deler[7]. Den lange pelsen lar den klare seg fint ute selv på vinteren.

Pelsstell[rediger | rediger kilde]

Den har semilang allværspels, tett underpels med rikelig stri dekkpels. Trenger lite pelsstell. Bør børste pelsen cirka en gang i uken. Pelsen er lang. Overpelsen er litt fet.

Farger[rediger | rediger kilde]

Rasen er godkjent både som colourpoint og tabby i 22 fargevarianter.

Sykdom[rediger | rediger kilde]

Rasen er kjent for å være allergivennlig, men allergikere må alltid ta slike opplysninger med en klype salt, da man reagerer individuelt. Rasen har ingen kjente genetiske defekter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om rasen». nevamasquerade.no. Arkivert fra originalen 19. oktober 2016. Besøkt 15. oktober 2016. 
  2. ^ a b c «About The Breed». Siberian Miracle Cattery. Siberian Miracle Cattery. 2013. Besøkt 20. november 2015. 
  3. ^ Nicklas (23. mars 2021). «Allergivennlige katteraser: guide for å ha katt som allergiker». Dyreliv.no. Besøkt 25. august 2021. 
  4. ^ «nevaringen». nevaringen. Arkivert fra originalen 18. oktober 2016. Besøkt 15. oktober 2016. 
  5. ^ «nevaringen». nevaringen. Arkivert fra originalen 18. oktober 2016. Besøkt 15. oktober 2016. 
  6. ^ «Neva masquerade». dyrebar.no. Besøkt 20. november 2015. 
  7. ^ a b c Nicklas (24. august 2021). «Raseprofil: Neva masquerade». Dyreliv.no. Besøkt 25. august 2021.