Naturlig monopol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

I økonomifaget oppstår et naturlig monopol når maksimum effektivitet av produksjonen og distribusjonen er oppnådd gjennom én leverandør på grunn av skalaeffekt i en spesiell industri.

Naturlige monopoler oppstår når den største leverandøren i en industri, ofte den første leverandøren i et marked, har en overveldende omkostningsfordel over andre faktiske og potensielle konkurrenter. Dette pleier å være tilfellet i industrier hvor kapitalomkostningene dominerer, slik at man får en stordriftsfordel som er stor i forhold til markedets størrelse, og dermed oppstår høye inngangsbarrierer; eksempler inkluderer noen typer typiske offentlige bedrifter som vann- og elektristitetsverk. Det er veldig dyrt å bygge overføringsnett (vann-/gass-, elektrisitets- og telefonlinjer), og derfor er det usannsynlig at en potensiell konkurrent vil være villig til å ta kapitalinvesteringene som er nødvendige for å entre den ene leverandørens marked.

Noen frimarkedsorienterte økonomer argumenterer for at naturlige monopol bare eksisterer i teorien, og ikke i praksis, eller at de eksisterer i en overgangsfase.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ DiLorenzo, Thomas J. (1996), The Myth of the Natural Monopoly, The Review of Austrian Economics 9(2)