Natalia Project

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Natalia Project er et internasjonalt prosjekt for å tilby trygghetsalarmer til utsatte menneskerettsforkjempere over hele verden. I prinsippet fungerer systemet omtrent som «trygghetsalarmer» for eldre eller voldstruede. Prosjektet sikter mot å ha de første 55 alarmene i drift ved utløpet av 2014.[1]

Natalia Prosjektet er oppkalt etter den myrdede russiske menneskerettighetsaktivisten Natalja Estemirova.[2] Natalia-alarmen er konstruert som et bredt armbånd, og kan utøses på flere vis. Hvert bånd har en unik protokoll, slik at det enkelte alarmsignal kan følges opp slik situasjonen tilsier. Låsen på armbåndet er konstruert slik at det sendes ut et eget signal om den blir forsøkt ødelagt.

Basert på GPS- og GSM-teknologi skal systemet gi en eksakt posisjon for hvor personen befinner seg når alarmen utløses.

Et alarmsigal vil gå til de som har meldt seg på systemet som «observatører», samt til aktuelle personer i alarmens nærhet. Noe av tanken bak systemet er at det skal ha en preventiv virkning, at autoritære regimer og andre skal få en høyere terskel for å pågripe eller begå overgrep mot utsatte borgerrettighetsforkjempere.

Selve Natalia-alarmen blir laget av selskapet PFO Technologies, som også selger samme type GPS-armbånd programmert for annen type alarm-bruk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]