Narrebluss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lockheed C-130 Hercules skyter decoy flares
Sea Hawk-helikopter demonstrerer narrebluss

Narrebluss (decoy flare) er en varmekilde som skytes ut fra fly, helikoptre, båter eller kjøretøy for å narre varmesøkende missiler vekk fra sitt opprinnelige mål. I militære miljøer omtales narrebluss vanligvis som flare.

Narrebluss er idag sammen med chaff den mest anvendte formen for selvbeskyttelse på militære fly og helikoptre. Chaff er elektrisk ledende folie eller fiber som forstyrrer radarsystemer. Andre motmidler for selvbeskyttelse som benyttes mot varmesøkende missiler er rundstrålende jammere og direktive jammere.

Målet med et narrebluss vil vanligvis være å trekke siktepunktet til missilets søker bort fra målet, ideelt slik at målet kommer utenfor missilsøkerens synsfelt. Det kan også benyttes i forbindelse med maskering for å få målet til å ligne minst mulig på et ekte mål, da i kombinasjon med andre narremidler (narrebluss, røyk, chaff eller jammere).

Det vil vanligvis være et begrenset antall narrebluss tilgjengelig på en plattform. De vil derfor i hovedregelen skytes ut reaktivt, det vil si etter at en innkommende trussel har blitt oppdaget. Innkommende trusler kan oppdages automatisk med en missilvarsler, eller de kan oppdages manuelt. I enkelte kritiske situasjoner, for eksempel ved gjennomflyving av en sone der man med høy sannsynlighet kan forvente et angrep, fyres narreblussene uten at angrep har blitt oppdaget.

Det finnes flere typer narrebluss. Standard narrebluss, ofte kalt MTV-flares, består av en blanding av magnesium, Teflon og Viton. Dette materialet brenner med høy temperatur (i overkant av 2000 °C). Det arbeides også med narrebluss som gir lavere temperatur, men i et større område.

I tillegg finnes det mer spesialiserte narrebluss, som er designet for å håndtere nyere varmesøkende missiler som er robuste overfor bruk av standard narrebluss. Blant disse kan nevnes:

  • Spektrale narrebluss. Disse er utviklet for å håndtere varmesøkende missiler som kan skille mellom unormalt varme narremål og kaldere ekte mål.
  • Kinetiske narrebluss. Disse er utviklet for å håndtere varmesøkende missiler som kan karakterisere et måls bevegelse, og dermed skille mellom falske mål med unaturlig bevegelse (kraftig oppbremsing og fall ned mot bakken) og ekte mål.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]