Nanoantenne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nanoantenne (forkortes nantenne) betegner en måte å høste energi på, som beskrives som langt mer effektiv enn solceller. Man anslår at nanoantenner vil kunne høste opptil 95% av solenergien, mens kommersielt tilgjengelige solceller ligger på en effekt på 14-20%. Verdens mest effektive solceller er fremstilt i Berlin med en effekt på over 46%. Men da til en kostnad som er prohibitiv. Nanoantenner oppfanger energi i frekvensområdet 0,4-1,6 Micron. Sollys har til sammenlikning bølgelengder på 0,3-2,0 Micron. Mens konvesjonelle solceller bare kan tilpasses èn veldig smal båndbredde (og la energien på de øvrige bølgelengdene passere, som da gir en marginal innhøstingseffekt), kan nantennene oppfange det meste av strålingsenergien i det aktuelle energifeltet.

Nantenneeffekten er særlig gunstig på de energirike, infrarøde bølgelengdene. Dette betyr at ei nantenne kan høste IR-energi også etter at sola har gått ned. Men den kan også brukes til regulær avkjøling der produksjonsmåter avgir overskuddsvarme til miljøet omkring. (Enhver form for forbrenning avgir IR-stråling).

Det er også meget lovende at de ledende forskningsmiljøene på dette feltet, anslår forventet produksjonskostnad til en brøkdel av det de rimeligste solcellene koster.