Musikkforeningen Viken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Musikkforeningen Viken er en norsk musikkforening. Græsvik brugs musikkorps ble etablert i 1869 og bestod på den tiden av tolv musikanter. Brukseier Jacobsen skaffet instrumenter og noter. Det var også han som lønnet dirigenten. Musikkinteressen var stor blant befolkningen på Gressvik. Ethvert sagbruk med respekt for seg selv hadde et korps. Antall medlemmer økte etter som man anskaffet seg flere instrumenter.

Losje Vikens musikkorps gikk ut fra avholdsforeningen med samme navn, og en del av medlemmene i Gressvikmusikken fulgte med Vikens første dirigent Theodor Josefsen over i det nye korpset i 1911. I 1949 ble de to korpsene slått sammen. Ved sammenslåingen valgte man å bruke det eldste korpsets stiftelsesdato, mens det var loddtrekning om korpsets navn. Den første dirigenten i det sammenslåtte korpset var Thomas Larsen, men det var Karl Paulsen som dirigerte den første melodien.

I 1952 gikk Viken sammen med stedets sangkor inn for å bygge Paviljongen på dugnad, og i 1955 sto bygget ferdig. Etter flott innsats hadde endelig Gressvik fått sin egen musikkpaviljong! Paviljongen ble det selvfølgelige møtested hvor kor og korps holdt sine konserter. Senere overtok kommunen bygningen. I 1990 overtok igjen Viken ansvaret for Paviljongen, og der har de siden det hatt sitt faste øvingslokale. Regnet fra stiftelsesår 1869 er Viken Østfolds eldste amatørkorps, og et av de eldste i Norge som fortsatt er i aktivitet. Korpset har vunnet flere priser på nasjonalt nivå, og de har mottatt Onsøy kommunes kulturpris Poyhymnia i 1977. Korpset har også holdt en rekke konserter, deriblant radiokonserter og vært med i flere nasjonale konkurranser. Kvinner fikk adgang til korpset i 1975. Dagens[når?] dirigent er Christer Bergby.