Movement for the Survival of the Ogoni People

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Movement for the Survival of the Ogoni People (MOSOP) er en organisasjonen som representerer Ogonifolket i Niger Delta i Nigeria og deres etniske og miljømessige rettigheter til deres etniske nasjonalitet.

Organisasjonens mandat er en kampanje om å fremme demokratisk bevissthet, beskytte miljøet som Ogoni-folket lever i, øke den sosiale, økonomiske og fysiske utvikling for deres region, beskytte kulturelle rettigheter og praksisen til Ogoni-folket, og finne egnede rettigheter av selvtillit -bestemmelse for Ogoni folket.

MOSOP startet deres arbeide i 1990 med Ogoni Bill of Rights, som var adressert til den føderale regjeringen i Nigeria. Dette vedtaket lister opp deres største bekymringer: de oljerelaterte lidelsene for deres folk, statlig forsømmelse av Ogoni-folket, mangel på sosiale tjenester, og politisk marginalisering av befolkningen. Disse bekymringene ble satt i sammenheng med at de ville ha større kontroll over en rettferdig andel av inntektene fra deres ressurser, og kulturelle rettigheter, slik som bruk av deres eget lokale språk.

Den 10. november 1995 ble ni aktivister fra bevegelsen, blant dem dramatikeren Ken Saro-Wiwa arrestert og hengt av den nigerianske regjeringen etter anklager om "oppfordring til drap". De var ikke de eneste medlemmene av MOSOP som måtte bøte med livet på grunn av det myndighetene regnet som opprørsvirksomhet.