Mouvement pour la Liberation du Congo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Mouvement pour la Liberation du Congo (MLC) er et politisk parti i Den demokratiske republikken Kongo. Partiet blir ofte referert til under det opprinnelige franske navnet Mouvement de Libération du Congo og noen ganger som Mouvement de Libération Congolais.

Den var tidligere en opprørsgruppe som opererte i Den demokratiske republikken Kongo, og som kjempet for regjeringen gjennom den andre krigen i Kongo i august 1998. Organisasjonen tok etter hvert over del i en overgangsregjering og er nå det største opposisjonspartiet i Kongo. den 19. januar 2007 under valget til Senatet, vant partiet 14 av de 108 setene. Partiet fikk 64 av 500 seter i parlamentet ved valget i 2006.

Under krigen ble MLC støttet av regjeringen i Uganda og de kontrollerte mye av de nordlige områdene i landet, særlig i provinsen Equateur. Denne provinsen ble ledet av tidligere forretningsmann Jean-Pierre Bemba, som ble gitt posisjonen som visepresident etter fredsavtalen i 2002. Byen Gbadolite i det nordlige Kongo blir brukt som hovedkvarteret til MLC. MLC var det primære instrumentet for Uganda under den andre krigen.