Mount Pulag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ph mtpulag.jpg

Mount Pulag er Filippinenes tredje høyeste fjell. Det er Luzons høyeste topp, 2.922 meter over havet. Grensen mellom provinsene Benguet, Ifugao og Nueva Vizcaya møtes på fjellets topp.

På grunn av sin høyse har fjellet et temperert klima med regn større delen av året. Årsmiddelnedbøren er 4.489 mm med august som den våteste måneden med en middelnedbør på 1.135 mm. Snø har ikke falt på toppen de seneste 100 år.

Fjellet har 528 dokumenterte plantearter. Det er det naturlige habitat for det endemiske dvergbambusetn (Yushania niitakayamensis) og khasifuruen (Pinus insularis) som dominerer i Luzons tropiske furuskoger som er på fjellslutningene. Blant dyrelivet finnes 33 fuglearter og flere truede pattedyr som Rusa marianna, Crateromys schadenbergi og den langhårige fruktflaggermusen. Mount Pulag er det eneste sted som har samtlige fire arter av skyrotte. Den har et av det største biologiske mangfoldene i Filippinene, med den 1896 funne og 185 gram store dvergskyrotten, Carpomys melanurus, en uvanlig art (endemisk på Cordillera) og Kochs juveltrost blant utrydningstruede beboere.[1][2]

Den 20. februar 1987 ble en stor del av fjellet erklært som nasjonalpark.

Ibaloifolket i Benguet mumifiserer sine døde og bor i grotter i fjell. Kabayan mummy burial caves, en av de fremste severdighetene her, er en av Filippinenes nasjonalskatter.[3]

Vandring i fjellene[rediger | rediger kilde]

Som det høyeste fjell på Luzon attraherer Mount Pulag en mengde fjellklatrere. Høydepunkter ved klatringen er for eksempel fjellskogene og det gressbevokste toppområdet med dets skyhavsfenomen. Det finnws fire større vandreleder til toppen: Ambangeg-, Akiki- og Tawanganledene fra Benguet, og Ambaguioleden fra Nueva Vizcaya.

Nasjonalparken bebos av flere folkegrupper, som ibaloi, kalanguya, igorot, karao, ifugao og ilokano.

Helikopterkrasj[rediger | rediger kilde]

Den 7. april 2009 styrtet Philippine Air Forces (PAF) fly Bell 412 på 2.100 meters høyde i Kabayan-Pulagpasset mellom Mount Mangingihi og Mount Pulag blant lave skyer og i tett tåke. Pilotene og flere passasjerer døde i havariet.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NUJP members climb Mt. Pulag for press freedom». GMA News Online. 20. april 2008. Besøkt 5. mars 2012. 
  2. ^ Cariño, Delmar (26. april 2008). «Team finds rare cloud rat breed after 112 years». Inquirer.net. Arkivert fra originalen 30. april 2008. Besøkt 5. mars 2012. 
  3. ^ Cariño, Delmar (27. april 2009). «Respect mummies, Pulag trekkers told». Inquirer.net. Arkivert fra originalen 28. april 2009. Besøkt 5. mars 2012. 
  4. ^ Yagumyum, Rudy (16. april 2009). «PAF provides more details on presidential chopper crash». ABS-CBNNews.com. Besøkt 5. mars 2012.