Mount Kenya nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mount Kenya nasjonalpark og naturskog
   UNESCOs verdensarv   
Afrikas nest høyeste fjell betraktes som et hellig fjell av alle folkene som bor rundt det.
LandKenyas flagg Kenya
Innskrevet1997
Kriterium VII, IX
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 800
Mount Kenya nasjonalpark ligger i Kenya
Mount Kenya nasjonalpark
Mount Kenya nasjonalpark (Kenya)

Mount Kenya nasjonalpark ble etablert i 1949, og beskytter områdene rundt Mount Kenya, Afrikas nest høyeste fjell (5 199 moh). Parken har vært verdensarvområde siden 1997. I tillegg til nasjonalparkens 715 km² består verdensarvområdet av en stor andel av Mount Kenya Forest Reserve; i alt 1110 km² av 1420 km². Dette omfatter all urørt naturskog i reservatet. Til sammen omfatter de to områdene landskapet fra 2000/2500 moh og høyere.

Parken ble etablert av fire ulike grunner. For å stimulere til økt turisme; for å beskytte et vakkert landskap; for å beskytte og bevare det biologiske mangfoldet i området, og for å beskytte tilsiget og nedbørsfeltet til elvene i området, som utgjør vannreservoar for 7 millioner mennesker.

Fjellet er av vulkansk opprinnelse, med en hovedtopp og fire andre topper; skilt av u-formede bredaler. I alt er det 12 isbreer i fjellene. Ved siden av å være et av de mest slående landskapene i Afrika, er området også kilde til unik innsikt i den evolusjonære utviklingen av en afro-alpin flora. Dette afroalpine økosystemet er også vert for flere endemiske arter av planter og dyr.

Dyrelivet omfatter blant annet colobus og andre aper, kafferbøffel og elefanter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]