Moss Hotel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moss Hotel
Postkort med Moss Hotel på 1930-tallet. Fra Nasjonalbiblioteket.

Moss Hotel ligger i Dronningens gate 21. Moss fikk 7. august 1812 kongelig privilegium til å holde gjestgiveri og herberge. Hotellet har nå 41 gjesterom, salong med bar, frokostrom, cafe og flere møtelokaler for inntil 100 personer.

Moss Hotel er det eldste nåværende overnattingsstedet i Moss, men med skiftende navn gjennom tidende: Herbergergaarden, Germania hotell, Moss Hotel, Hotell Prins Christian Frederik og – i 1976 – tilbake til dagens navn Moss Hotel. Herbergergaarden hadde tatt imot gjester i Moss i mange år før byen fikk kongelig privilegium i 1812, blant annet holdt Moss Klub og Balselskab til der helt fra starten i 1792.

Germania hotell brant, i likhet med svært mange andre hus, ved den store bybrannen i 1858, men hotellet ble umiddelbart bygget opp igjen i rød teglstein. I 1874 ble navnet Moss Hotel. I 1892 ble hotellet utvidet med et tilbygg som bl. a. inneholdt teatersal, og det var på den tiden at den vakre teglsteinsfasaden ble pusset.

I 1905 var Moss Hotel valglokale for folkeavstemningen 13. august om unionsoppløsningen. I 1913 fikk hotellet påbygget en tredje etasje i tilnærmet jugendstil, med hjørnetårn. Moss Bystyre holdt sine møter i festsalen 1916 - 28.

I 1940 fikk man uønskede gjester, da tyske soldater okkuperte hotellet, og hovedadministrasjonen for de tyske styrker i mosseområdet flyttet inn.

I 1960 ble hotellet forlenget langs Dronningens gate.

Hotellet har gjennom tidene hatt en rekke forskjellige eiere, og har rommet teatersal, Grand kinomatograf, Scala kino (1910 - 27), restaurant og bingo. I mange år hadde også Moss Klub og Balselskab lokaler her.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]