Monotrykk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Monotypi»)
Monotype er en amerikansk settemaskin som var vanlig i trykkerier

Monotrykk, monotypi, monoprint eller engangstrykk er en grafisk teknikk som gir ett enkelt trykk i motsetning til vanlige grafikk som gir flere trykk fra samme plate. Slike engangstrykk er plantrykk som er framstilt ved at en maler bildet med trykkfarge direkte på en plate av glass eller blankpolert metall eller ved at platene blir valset inn med en tjukk farge som kan tegnes i med pinner, pensler, hendene, filler eller annet.[1] Platen blir så trykt av på et papir i en kobbertrykkspresse.[1] Vanligvis kan det bare tas ett godt trykk,[1] og teknikken passer derfor ikke til å lage opplag på flere eksemplarer.

Monotypi har sin opprinnelse fra 1600-tallet.[2] På slutten av 1800-tallet ble teknikken dyrket av blant annet Edgar Degas.[1] Også den britiske kunstpoeten William Blake eksperimenterte med engangstrykk.

Den britiske dikteren og grafikeren William Blakes The Tyger fra diktsamlinga Songs of Experience, opprinnelig utgitt omkring 1794, der trykket er fargelagt ved bruk av Blakes spesielle form for monotypi. Å kombinere det første trykket med engangstrykk i farger, gjør hver versjon unik. Eksemplene er hentet fra ulike kunstsamlinger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]