Monotrykk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Monotypi)
Hopp til: navigasjon, søk
Monotype er en amerikansk settemaskin som var vanlig i trykkerier
Engangstrykk der bildet først har blitt tegnet med våt maling på ei plate som deretter har blitt trykt som plantrykk over på papiret.

Monotrykk, monotypi, monoprint eller engangstrykk er grafikk i form av plantrykk som er framstilt enten ved at et bilde blir malt direkte på en blankpolert metallplate eller ved at platen blir valset inn med en tjukk farge som kan tegnes i med pinner, pensler, hendene eller filler.[1] Platen blir så trykt av på et papir i en kobbertrykkspresse.[1] Vanligvis kan det bare tas ett godt trykk,[1] og teknikken passer derfor ikke til å lage opplag på flere eksemplarer. Monotypi kom i bruk ved slutten av 1800-tallet, og ble da dyrket blant annet av Edgar Degas.[1] Også den britiske kunstpoeten William Blake eksperimenterte med slike engangstrykk.

Den britiske dikteren og grafikeren William Blakes The Tyger fra diktsamlinga Songs of Experience, opprinnelig utgitt omkring 1794, der trykket er fargelagt ved bruk av Blakes spesielle form for monotypi. Å kombinere det første trykket med engangstrykk i farger, gjør hver versjon unik. Eksemplene er hentet fra ulike kunstsamlinger.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Oppslagsordet «monotypi» i Store norske leksikon (2005-2007)

Ekstern lenker[rediger | rediger kilde]