Modalitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Modalitet er innen medisinsk bildediagnostikk en type bildedannende enheter.[1] Det kan være et hvilket som helst røntgenapparat eller annet medisinteknisk utstyr som kan fange og lagre medisinske digitale bilder, for eksempel magnetresonanstomografi (MR), computertomografi (CT), ultralyd og generelle røntgenundersøkelser.

Bilder som blir fanget opp av en modalitet følger normalt DICOM-standarden, og lagres da i et picture archiving and communication system (PACS). For å gjennomføre bildediagnostiske undersøkelser på en effektiv måte kan en modalitet normalt motta en arbeidsliste som inneholder undersøkelser for pasienter som skal utføres på den gitte modaliteten. Normalt vil det være et radiologisk informasjonssystem som tilbyr disse arbeidslistene som en tjeneste til modalitet. DICOM-standarden viser til denne tjenesten som modality worklist.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 30. august 2006. Besøkt 22. september 2014.  Definisjonskatalog for medisinske bildesystemer innen radiologi, KITH