Mjøsaksjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mjøsa sett fra Tømmerholshøgda på Østre Toten, med Nes til venstre, Helgøya til høyre og Hamar i bakgrunnen.

Mjøsaksjonen var en miljøaksjon som pågikk i perioden 1973 til 1982 for å redusere forurensning i Mjøsa og sikre en trygg og bærekraftig drikkevannsforsyning til områdene rundt. De viktigste tiltakene var å bygge kommunale renseanlegg, erstatte eldre og defekte kloakkrørsystemer, forby fosfatholdige kjemikalier, hindre direkte utslipp fra prosess- og næringsmiddelindustri samt hindre gjødselavrenning fra landbruket.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Vannvernloven fra 1970, som var forløperen til Forurensningsloven fra 1983, markerte et vendepunkt for miljøpolitikken og bidro til at man fikk fokus på eksisterende utslipp og sterkt forurensede områder for å tilfredsstille nye krav. I det nasjonale handlingsprogrammet som ble presentert i 1975, kom det forutsetninger om at oppryddingsarbeider knyttet opp mot industrien skulle være ferdig avsluttet i 1984. Mjøsa hadde allerede siden 1960-tallet vært sterkt forurenset både fra industri, landbruk og husholdninger, og en rapport utarbeidet av NIVA i 1973 kom med dystre konklusjoner om Mjøsas tilstand og fremtidige utsikter om ikke situasjonen ville snu.

Tiltak[rediger | rediger kilde]

Gjennom St.prp. 119, 1973-74, ble mulige forurensningskilder omtalt i et aksjonsprogram som skulle gjelde for perioden 1974 til 1977. Et av de viktigste tiltakene i dette programmet var å etablere en tilskuddsordning for kommunale renseanlegg. Staten bidro med 60 millioner kroner til bygging av renseanlegg, i det som senere har blitt kalt «den lille Mjøsaksjonen». Da algeoppblomstringen i Mjøsa tiltok som følge av økt forurensning under sensommeren i 1976, ble Mjøsaksjonen trappet opp, samtidig som varigheten av denne ble flyttet til 1980. St.prp. 89, 1976-77, det som siden ble kalt «den store Mjøsaksjonen», gikk fra 1977 til 1982, hvor det ble brukt rundt 1,4 milliarder kroner i ulike tiltak rettet mot forurensning fra boligområder.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]