Misosuppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Misosuppe med tofu og wakame

Misosuppe (japansk: みそしる みそ汁 味噌汁 misoshiru ) er en tradisjonell japansk suppe med fire hovedelemter. Disse er dashi, en japansk kraft, miso,en japansk fermentert bønnepuré laget av sojabønner, grønnsaker eller skalldyr og urter, krydder eller pynt. Hvilke grønnsaker og urter som tilsettes avhenger av region, årstid og personlig preferanse.[1]

Tilberedningsmetode[rediger | rediger kilde]

Lag dashi. Tilsett de ingrediensene som trenger lengst oppvarmingstid. Ta miso i en øse eller liten bolle og ta litt av dashien fra kasserollen oppi slik at du får en tyktflytene saus. Hell miso og dashi blandingen litt og litt i dashien mens du rører forsiktig. Tilsett urter eller annen garnity. Misosuppe skal serveres så raskt som mulig.[2]

Ingredienser skal komplementere hverandre[rediger | rediger kilde]

For andre ingredienser enn dashi og miso er det vanlig å velge seg to eller tre. En av disse blir valgt ut til å ha en mer fremtredene rolle i suppen. Fordelingen mellom denne ingrediensen og de andre blir ansett som viktige å tenke på. Kokken må tenke på om de fremhever de hverandres smak og om det er slik at en ingrediens flyter i suppa bør man velge en annen ingrediens som synker for å skape kontrast. Det blir også ansett som viktig å tilpasse suppen til årstidene. Derfor vil man om sommeren velge en letter miso og en mer aromatisk dashi og ferske sommergrønnsaker, mens man om vinteren velger en miso med kraftiger smak, en dashi som er mer rik på umami og mer rotgrønnsaker.[2][3] En typisk kombinasjon som er svært utbredd er katsuobushi dashi, hvit miso, tofu som er skåret i terninger, wakame, en type tang, og purreløk skåret i tynne skiver [2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Shurtleff, William og Aoyagi, Akiko (1976). The Book of Miso. Brookline, Massachusetts: Autumn Press. s. 98. ISBN 0-394-73432-7. 
  2. ^ a b c 千葉, 道子 (2008). はじめて作る人気の和食. Tokyo: 株式会社世界文化社. s. 31. ISBN 978-4-418-08115-8. 
  3. ^ Shurtleff, William og Aoyagi, Akiko (1976). The Book of Miso. Brookline, Massachusetts: Autumn Press. s. 99. ISBN 0-394-73432-7.