Ministrant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ministranter

En ministrant (også kalt altertjener) er særlig i Den katolske kirke, men også i Den anglikanske kirke og enkelte lutherske kirkesamfunn, såvel som i det antroposofiske Kristensamfunnet en person som bistår presten under feiringen av liturgiske handlinger. De forbindes spesielt med messefeiringen, men kan også hjelpe til ved andre anledninger.

Den katolske kirke[rediger | rediger kilde]

De fleste ministranter er under 18 år gamle, men det er ingen øvre aldersgrense og det er ikke uvanlig at godt voksne personer utfører denne tjenesten. Det er heller ingen absolutt nedre aldersgrense, men normalt mener man at barn bør ha mottatt førstekommunion, noe som skjer i syvårsalderen, før de ministrerer. Dette for at de skal forstå alvoret i handlingene.

Tidligere kalte man ofte ministranter for altergutter, men i nyere tid har det også blitt åpnet for at piker kan ministrere, og man velger derfor heller et kjønnsnøytralt ord. Dette har vært omstridt mange steder, og det er stedets biskop som bestemmer om det skal tillates. I de katolske stift i Norge tillater man at piker ministrerer. Årsaken til at oppgaven har vært forbeholdt gutter ligger i at det blir sett på som en måte å prøve ut muligheten for om man har et prestekall, noe som i Den katolske kirke ikke er en aktuell problemstilling for piker.

De katolske ministrantenes nasjonale organ i Norge er Ministrantutvalget.

Ulike ministranter[rediger | rediger kilde]

Kristensamfunnet[rediger | rediger kilde]

Det er normalt voksne som ministrerer. Ministrantene deltar i liturgien på vegne av menigheten og rekker presten nadverdselementene, flytter og holder bøker og kommer med rituelle svar.