Militært patruljeløp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Militært patruljeløp i Riesengebirge i Tyskland i 1932.

Militært patruljeløp er en vinteridrett for lag, hvor utøverne konkurrerer i langrenn, eventuelt fjellskikjøring, og rifleskyting. Sporten utøves vanligvis mellom landslag, eller mellom lag fra ulike militære enheter. Moderne skiskyting er utviklet fra militært patruljeløp.

Øvelsen omfatter 25 km langrenn (15 km for kvinner) og rifleskyting. Høydeforskjellene i løypa må være fra 500 til 1200 meter (300 til 700 for kvinner). Dagens regler minner i mange henseende om skiskyting. I henhold til eldre regler måtte hvert lag bestå av en offiser, en underoffiser og to menige. Offiseren bar pistol i stedet for rifle, og deltok ikke i skyteøvelsen. Underoffiseren og de meninge måtte bære minst 24 kg oppakning. Dagens regler har utelatt oppakning, og riflene ligner på skiskytternes.

Militært patruljeløp inngår i det internasjonale militærsportsrådets mesterskap siden 1929. Det var også på programmet i de to første Vinter-OL. Patrouille des Glaciers er et årlig alpint skirenn i Sveits med bakgrunn i militært patruljeløp.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]