Militærsykkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Militærsykkel er en sykkel av herremodell med kraftig konstruksjon, utviklet for å transportere tung pakning under militære forflytninger. Sykkelen ble brukt i Sverige fra begynnelsen av 1900-tallet til slutten av 1980-tallet. Sykkelen har oftest såkalte ballongdekk med dimensjon 26x1,5x2, og er malt i en matt grønnfarge. Tidlige modeller av militærsykkelen var malt i en matt gråfarge. De fleste av de grå syklene ble senere malt over med samme grønnfarge som de nyere syklene.

I begynnelsen av andre verdenskrig fantes det seks sykkel-infanteriregiment i Norge. De var utrustet med svenskproduserte militærsykler. Den vanligste sykkelmodellen var modell M/42, med en kraftig trommelbrems på framhjulet. Dette er den eneste sykkelen som har dette bremsesystemet. Sykkel-infanteriregimentene ble faset ut mellom 1948 og 1952, og syklene gikk til allmenn bruk innenfor militæret, eller ble gitt til Heimevernet.

Modeller[rediger | rediger kilde]

  • M/30, en tidlig modell med 28 toms dekk og uten verktøykassa på bæreren. Denne sykkelen har trommelbrems på framhjulet.
  • M/finsk, en sykkel uten kjedebeskyttelse.
  • M/42, den vanligste sykkelen. Med en kraftig trommelbrems på framhjulet.
  • M/104 – M/104A, en sykkel med smalere dekk av dimensjon 28x1,5x2. Denne ble ofte brukt av officere og høyere personer. Denne har ikke frambrems.
  • M/105 – M/105A, en sykkel med samme dekk som M/42, men med et forsterket og kraftigere baknav omtrent av mopedtype. Bakhjulet bremses av en trommelbrems i baknavet. Denne sykkelen har ikke frambrems. Dette er den nyeste modellen av svenske militærsykler.

En detalj som kjennetegner svenske militærsykler fra andre militærsykler, er den store verktøykassa og pumpeholderen på bæreren. Samt den solide trommelbremsen på modell M/42.

Når disse syklene gikk ut av tiden, ble de solgt som militært overskuddsmateriale for en billig penge. Derfor ser man ofte disse syklene i bruk av sivile personer over hele Sverige. Disse syklene er populære blant studenter som trenger en solid sykkel for en billig penge. Det er ikke uvanlig at de males med sivile farger eller bygges om. På grunn av den solide konstruksjonen er det også populært å sette mopedmotor på disse syklene.

Sykkelprodusenten Kronan har kopiert militærsyklene og produserer nå en sivil versjon. Det er mest formen som påminner om en ekte militærsykkel, funksjonsmessig er den som en helt vanlig sykkel. Den sivile Kronan-sykkelen finner man ofte til utleie på hoteller og lignende rundt om i Sverige.