Metroseksuell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Metroseksuell er en neologisme sammensatt av «metropolitan» og «heteroseksuell» som beskriver en mann (typisk i urbane miljøer etter det postindustrielle samfunn i kapitalistiske forbrukersamfunn) som bruker mye tid og penger på eget utseende.

I 1994 brukte den britiske journalisten Mark Simpson uttrykket i en artikkel for The Independent kalt «Here Come The Mirror Men». Det var en sammanslåing av ordene «metropol» og «heterosexuell». Ordet ble beskrevet om menn som var bosatt i metropoler (store byer), og som hadde begynt å ta til seg feminine sider, og som turte å vise det med interesse, og som til tider kunne være like motebeviste som kvinner. Men det var ikke før godt opp på 2000-tallet at ordet kom i mer dagligdags anvendelser i ukeblader og i andre samtaler.

Bruken av ordet «sex» i metroseksualitet kan virke noe misvisende, da det ikke nødvendigvis beskriver noen seksuell legning, snarere en beskrivelse av en livsstil. Noen ganger brukes ordet retroseksuell som motpol til dette ordet. Retroseksuell signalerer en konservativ innstilling til mote og trender.