Torinos metro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Metropolitana Torino»)
Fra byggingsarbeidene på plassen ved sentralstasjonen i Torino

Metropolitana Torino er tunnelbanen i Torino i Italia. Togene er førerløse og baserer seg på den samme teknologien som Københavns metro. Den ble bygget i forbindelse med Vinter-OL 2006, og ble klar til drift innen lekene startet.

Det er foreløpig bygget kun én linje, som begynner ved jernbanestasjonen Porta Nuova, går via sentrum og jernbanestasjonen Porta Susa og ender vest i byen.

Byggingen ble offisielt igangsatt den 19. desember 2000. I løpet av 2000 ble man også enig om at prosjektet skulle utvides, slik at det skal bygges en 4,5 kilometer lang linje sørover fra Porta Nuova. Senere ble det også bestemt at banen skulle utvides enda lengre vestover. De første delene av disse to prosjektene ble ferdig i 2007 og 2011 og har økt antallet stasjoner til 21, når de siste delene av disse prosjektene blir ferdig vil det komme ytterligere fire nye stasjoner.

Byggingen av en linje 2 ble vedtatt i 2017, den vil få 26 stasjoner og vil gå fra Mirafiori Sud district til Barriera di Milano, med overgang til linje 1 på Porta Nuova stasjon.

Vognenes som brukes i systemet kommer fra Siemens og er østerrikskbygde.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]