Hopp til innhold

Menn som har sex med menn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Menn som har sex med menn (MSM) er et uttrykk som brukes til å definere en gruppe bestående av menn som deltar seksuell adferd med andre menn. MSM er et begrep først brukt av sosialantropologen Bjørge Andersen i en hovedoppgave om erotiske soner, ved Universitetet i Oslo. Deretter tok Calle Almedal ved Norges røde kors opp begrepet og introduserte det på en rekke internasjonale konferanser.[1][2]

MSM inkluderer:

MSM som en konstruksjon[rediger | rediger kilde]

MSM er ikke avgrenset til små selvidentifiserte og synlige undergrupper av befolkningen, slik som menn i homomiljøer, mannlige sexarbeidere og dem med feminisert adferd og kjønnsbetonte identiteter (slik som kathoeyer i Laos og Thailand).

«Homofil» og «homoseksuell» henviser til en annen sosial identitet. «MSM» henviser til seksuelle forhold mellom menn enten de identifiserer seg med sammekjønnet seksuell drift eller ei. «Homoseksualitet» på den annen side, refererer til mer enn det seksuelle forholdet og kan strekke seg til videre forhold med det samme kjønn, livsstil, seksualitet, og så videre.

Det er ingen homogenitet i MSM-befolkningen utover at den omhandler biologisk voksne mennesker av hankjønn (menn), såvel som ungdommer (gutter).

Det er viktig å legge vekt på at konseptet med MSM som en adferdskategori maskerer mangfoldet og kompleksiteten av hankjønn-hankjønn-sex. I deres vurdering av kunnskapen om de seksuelle nettverk og oppførsler til menn som har sex med menn i Asia, har forfatterne observet at bruken av MSM som en kategori ikke alltid fungerer. Utfra det materialet de har gått igjennom er det ikke noen klart identifiserbar gruppe av menn som kan gis merkelappen MSM i noen av de undersøkte landene.

«Litteraturen avdekker at det ikke finnes noen sosiale eller egendefinerte grupper av menn som passer inn i en altomfavnende MSM-kategori. Det gjennomgangen viser er at de bare er menn!! Fiskere, studenter, fabrikkarbeidere, militære rekrutter, lastebilsjåfører og menn som selger sex, og så videre: alle disse kategoriene av menn lar seg finne i de undersøkelser og programmer som er gjennomgått.» (Dowsett, Grierson og McNally)

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Petersen, Georg: Michael Quarterly. 1/10 Vol 7/1 2010
  2. ^ Andersen, Bjørge (1987): Erotiske oaser i offentlige sfærer : Amor Obscurus ; en studie av anonym homoseksuell adferd i offentlige sfærer : strategier for å unngå stigmatisering, Hovedoppgave i sosialantropologi, Universitetet i Oslo

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata