Hopp til innhold

Matriseskriver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eksempel på utskrift fra matriseskriver hvor man tydelig kan se avtrykk av nålene i matrisehodet.
En Tandy 1000 HX med tilhørende matriseskriver .

Matriseskriver er en type dataskriver; opprinnelig en skriver som bygger opp sine tegn ved hjelp av et punktmønster, i motsetning til en skriver der tegnene overføres til papiret fra et typehjul. I dag produseres ikke typehjulsskrivere lengre, og betegnelsen er blitt synonymt med nåleskriver, selv om også laser-, blekk- og voksskrivere bygger opp sine tegn i et punktmønster, dog mye tettere enn nåleskrivere. Matriseskrivere brukes først og fremst i de stadig færre anvendelsene der det er påkrevd med gjennomslag. Hastigheten varierer fra 50 til 500 tegn per sekund, og antall nåler fra 9 til 24. Farge avsettes ved at det går et fargebånd mellom nålen og papiret.[1][2]

Linjeskrivere[rediger | rediger kilde]

Linjeskrivere er en form for matriseskriver som skriver en punktlinje av gangen isteder for enklere matriseskrivere som skriver en bokstav av gangen. De enklere matriseskriverne har et bevegelig hode som utfører skrivningen. En linjeskriver har en skrivelinje som er like bred som arkene som mates igjennom skriveren.

Den enklere matriseskriverne kunne benyttes sammen med arkmater. Linjeskrivere kan kun bruke papir i løpende bane. Arkmatning ville rett og slett ta for lang tid i forhold til skrivetiden på et ark.

Linjeskrivere ble i stor grad erstattet av store laserskrivere som blir matet av papir på rull.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tomash, Erwin (1990): «The U.S. Computer Printer Industry»
  2. ^ «Dot matrix», Computer Hope

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]