Matriseskriver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En Epson MX-80 matriseskriver

Matriseskriver er en type dataskriver; opprinnelig en skriver som bygger opp sine tegn ved hjelp av et punktmønster, i motsetning til en skriver der tegnene overføres til papiret fra et typehjul. I dag produseres ikke typehjulsskrivere lengre, og betegnelsen er blitt synonymt med nåleskriver, selv om også laser-, blekk- og voksskrivere bygger opp sine tegn i et punktmønster, dog mye tettere enn nåleskrivere. Matriseskrivere brukes først og fremst i de stadig færre anvendelsene der det er påkrevd med gjennomslag. Hastigheten varierer fra 50 til 500 tegn per sekund, og antall nåler fra 9 til 24. Farge avsettes ved at det går et fargebånd mellom nålen og papiret

Linjeskrivere[rediger | rediger kilde]

Linjeskrivere er en form for matriseskriver som skriver en punktlinje av gangen isteder for enklere matriseskrivere som skriver en bokstav av gangen. De enklere matriseskriverne har et bevegelig hode som utfører skrivningen. En linjeskriver har en skrivelinje som er like bred som arkene som mates igjennom skriveren.

Den enklere matriseskriverne kunne benyttes sammen med arkmater. Linjeskrivere kan kun bruke papir i løpende bane. Arkmatning ville rett og slett ta for lang tid i forhold til skrivetiden på et ark.

Linjeskrivere ble i stor grad erstattet av store laserskrivere som blir matet av papir på rull.