Hopp til innhold

Maskeringsteip

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lys maskeringsteip
Blå maskeringsteip, noen ganger brukt for økt kontrast ved maling
Masking tape
En type maskeringsteip som skal løsne lett

Maskeringsteip, også kalt malerteip eller sparkelteip, er en type trykkfølsom teip som er laget av et tynt papirbånd som enkelt skal kunne rives og fjernes igjen. De fås i en rekke bredder, og brukes hovedsakelig til maling for å maskere bort områder som ikke skal males. Det svake limet på teipen er et nøkkelelement for dens tiltenkte bruk, da den gjør det mulig å fjerne teipen igjen uten å etterlate rester eller skade overflaten.

Maskeringsteip gjør det mulig å male veldig rette linjer og tydelige skiller, og bør fjernes før malingen er helt tørr.[1] Tilsvarende kan maskeringsteip brukes til sparkling og fugemasse. Det finnes hovedsakelig tre typer lim (med mange kjemiske variasjoner av hver): Gummibasert, akrylbasert, og silikonbasert. Maskeringsteiper til proff bruk kan ha noe sterkere lim, mens maskeringsteiper til hjemmebruk kan ha noe svakere lim. Avhengig av teip, underlag og tid kan den imidlertid sette seg godt fast dersom den får stå over tid.[2][3] Noen maskeringsteiper er merket på pakningen med hvor mange dager de er ment å kunne stå uten å lage merker, eller kommer i ulike farger til ulik bruk.[4]

Maskeringsteipen ble oppfunnet i 1925 av Richard Drew ved 3M.[5]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Hvordan bruke maskeringstape?». ifi.no (norsk). Besøkt 20. mars 2022. 
  2. ^ «5 fakta om maskeringsteip du bør kunne». Viivilla NO. 3. mars 2021. Besøkt 20. mars 2022. 
  3. ^ «Dette er tegnene på at du har gjort en for dårlig malerjobb». www.aftenbladet.no. Besøkt 20. mars 2022. 
  4. ^ «5 tips som gjør maskeringen mye enklere og raskere | Jordan vet hvordan». www.jordanvethvordan.no. Besøkt 20. mars 2022. 
  5. ^ «Inductees - Richard Gurley Drew». Arkivert fra originalen 11. august 2016. Besøkt 29. mars 2015.