Marlo Morgan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marlo Morgan
Født29. sep. 1937[1][2]Rediger på Wikidata (86 år)
Iowa
BeskjeftigelseRomanforfatter, skribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA

Marlo Morgan (født 29. september 1937) er en amerikansk forfatter, best kjent for bestselgeren Det virkelige folket (originaltittel: Mutant Message Down Under)[3] Hun har også skrevet Budskap fra evigheten (originaltittel: Message from Forever, 1998), en annen roman med australsk-aboriginsk tematikk.

Det virkelige folket[rediger | rediger kilde]

Marlo Morgan publiserte først boken selv i 1990, sannsynligvis med tittelen Walkabout Woman: Messenger for a Vanishing Tribe.[4] Boken forteller om en middelaldrende, hvit, amerikansk kvinne og reisen hun gjennomførte med en gruppe på 62 ørken-aboriginer, «det virkelige folket», på tvers av det australske kontinentet. Boken ble raskt populær hos New Age-bevegelsen i USA. Morgan reklamerte for boken på mange turneer i USA og Europa. På disse turneene fortalte Morgan om sine påstått reelle opplevelser med “Det virkelige folket” og sa at hun var en aborigin.

Det store forlaget Harper Collins gav ut boken på nytt i 1994 med tittelen Mutant Message Down Under og markedsførte den som fiksjon. Forfatteren skriver likevel i et forord at boken ble skrevet ut fra faktisk viten og inspirert av egen erfaring.

Ifølge en 90 siders rapport publisert av Dumbartung Aboriginal Corporation hadde en undersøkelse blant aboriginer i Sentral- og Vest-Australia verken funnet spor etter Morgans tilstedeværelse i området eller «det virkelige folket». Aborigin-stammer mener at reisen var fabrikkert og at boken mangler troverdighet. Dumbartung Aboriginal Corporation slo fast at det innebar en dyp krenkelse av aboriginene når en hvit kvinne uten rett representerte aboriginsk kultur for egen vinnings skyld. De uttrykte sinne over at Morgans falske budskap blir akseptert som fakta i et naivt amerikansk og europeisk marked, og var svært bekymret for mulige langtidsvirkninger for deres kultur.

I 1996 fikk aboriginske eldste midler for å reise til USA, konfrontere Marlo Morgan med boken og prøve å forhindre en Hollywood-filming av den. Morgan innrømmet offentlig at boken var usann, men dette fikk lite offentlig oppmerksomhet i USA. Boken blir fortsatt markedsført og solgt i flere land, selv om den gir et veldig feilaktig bilde av aboriginenes kultur og deres nåværende politiske og sosiale status. Dette er ifølge aboriginene svært ødeleggende for deres helt reelle kamp for overlevelse.[5]

Gyldendal Norsk Forlag publiserte den norske oversettelsen, Det virkelige folket, først i 1995 og i ny utgave i 2004.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 12010[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Harper Collins Arkivert 7. februar 2009 hos Wayback Machine. forfatterbiografi
  4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 23. april 2012. Besøkt 23. mai 2012.  Timeline 1990-2008
  5. ^ «Dumbartung Report». Arkivert fra originalen 1. november 2019. Besøkt 30. juli 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]