Hopp til innhold

Maria av Montferrat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maria av Montferrat
Født5. apr. 1192Rediger på Wikidata
Akko
Dødapril 1212Rediger på Wikidata
Akko
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
EktefelleJohannes av Brienne
FarKonrad av Montferrat[1]
MorIsabella I av Jerusalem[1]
SøskenMelisende av Lusignan
Alice av Champagne
Sibylla of Lusignan
Philippa av Champagne
Mary of Champagne
BarnIsabella II av Jerusalem
Regjeringstid5. april 1205 - 1212
ForgjengerIsabella I
EtterfølgerIsabella II
Våpenskjold
Maria av Montferrats våpenskjold

Maria av Montferrat også benevnt Maria av Jerusalem og Maria la Marquise (1192–1212), var dronning av Jerusalem fra 1205 og fram til sin død.

Hun var datter av dronning Isabella I av Jerusalem og marki Konrad av Montferrat og stammet slik gjennom sin far fra Huset Aleramici og ble på grunn av hennes fars tittel kalt Maria la Marquise som barn. Hun ble dronning i 13-årsalderen over kongeriket Jerusalem da hennes mor døde, og hennes mors halvbror Johan av Ibelin ble regent mens hun var umyndig. Da hun som 17 åring ble myndig i 1209 ble det besluttet at hun burde gifte seg så snart som mulig for å kunne bli sittende på tronen, og Frankrikes konge Filip II August av Frankrike ble kontaktet for å finne et riktig parti for henne. Den franske kongen viste til sin tilhenger Johannes av Brienne som hennes ektefelle. Johannes av Brienne var imidlertid ikke noen rik man, og ble støtte av den franske kongen og pave Innocens III med midler slik at han kunne ivareta sine forpliktelser som hersker ved å holde hoff og en egen vaktstyrke.

Johannes og Maria giftet seg 4. september 1210 og ble kronet som samregenter 3. oktober i katedralen i Tyr.

Maria døde i 1212 i barselfeber etter å ha født datteren Isabella som arvet tronen etter sin mor. Faren Johannes av Brienne fortsatte som regent for datteren, fram til hun giftet seg med Fredrik II av Det tysk-romerske rike i 1225.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger  Dronning av Jerusalem
med Johannes av Brienne

12051212
Etterfølger